Skip to main content

Νέες αιχμές Πάιατ για τους επενδυτές στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Ομιλία του Πρέσβη των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Βόρεια Ελλάδα και τη γεωπολιτική.

Αιχμές για το επενδυτικό σχήμα που πλέον κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΘ άφησε για άλλη μια φορά ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων με θέματα τις αμερικανικές επενδύσεις στην Βόρεια Ελλάδα και τη γεωπολιτική.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε ξανά στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κοινοπραξίας του γερμανικού fund DIEP με τον γαλλικό όμιλο CMA CGM και τον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές και την πηγή των χρημάτων.

«Έχω μιλήσει εμφατικά γι’ αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα για τη διαφάνεια της συναλλαγής και την πηγή της χρηματοδότησης, που περιλαμβάνει μια εγγυητική επιστολή από ρωσική τράπεζα, η οποία βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις. Ειδικά οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης προσφέρουν νέες ευκαιρίες για βιομηχανική και αγροτική ανάπτυξη. Είδα από πρώτο χέρι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και γνωρίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει ως στρατηγικό σημείο διαμετακόμιση» σημείωσε ο πρέσβης σημειώνοντας παράλληλα πως υπάρχει ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες αλλά εναπόκειται στην κυβέρνηση να διατηρήσει το μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα όταν ήταν στις Η.Π.Α. για τις επενδύσεις και τη δημιουργία περιβάλλοντος που επιτρέπει την οικονομική ανάπτυξη.

Ευκαιρίες στη Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Πάιατ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των αμερικανικών επιχειρήσεων και πολλές ευκαιρίες γι’ αυτές στη βόρεια Ελλάδα και πλέον εναπόκειται στην κυβέρνηση να επιβεβαιώσει το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέπει την οικονομική ανάπτυξη.

"Οι ξένοι επενδυτές, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιζητούν σιγουριά, και το να προχωρήσει η πρόοδος που έχουμε δει ήδη να συντελείται σε πρότζεκτ-κλειδιά σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα και στο κανονιστικό καθεστώς, όλα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσέλκυση νέου ξένου κεφαλαίου σε μια στιγμή που η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει μπροστά" τόνισε.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στα διάφορα ενεργειακά έργα, τον Διαδριατικό Αγωγό που "εξελίσσεται ωραία" και τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που αποτελεί πρόσθετο έργο υποδομής και θα φέρει νέες (μη ρωσικές) πηγές φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. Για το Nordstream II είπε πως είναι ένα έργο που "θα μπορούσε να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και κατ' επέκταση την αμερικανική ενεργειακή ασφάλεια".

Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ βλέπουν τη χώρα μας ως "κόμβο οικονομικής ανάπτυξης και ηγέτιδα σε ζητήματα πολιτικής", και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται την κοινή δέσμευση για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο ίδιος σημείωσε ότι «καθώς γιορτάζουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τις Η.Π.Α. ως τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ, οι Η.Π.Α. θέλουν αυτή η συνεργασία να δημιουργήσει δίκτυα και ευκαιρίες επενδύσεων που θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και να δυναμώνουν». Ο ίδιος θύμισε στο κοινό τη συμμετοχή εταιρειών από τη βόρεια Ελλάδα στην έκθεση SelectUSA πέρυσι το καλοκαίρι στις Η.Π.Α. και κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σ’ αυτό το σπουδαίο εμπορικό γεγονός τον Ιούνιο. Κλείνοντας ο πρέσβης ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθησαν και τόνισε ότι το 2018 θα είναι ιστορικό έτος στις διμερείς μας σχέσεις, ειδικά στην βόρεια Ελλάδα.

Σε γραπτό μήνυμά του για την εκδήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "πρωτοβουλίες σαν και αυτές έχουν προστιθέμενη αξία για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας". Γραπτό μήνυμα έστειλε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο εκπροσώπησε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης.

Στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ως εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Δημήτρης Παπανδρέου, καθώς και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία -μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την μακρόχρονη οικονομική κρίση, παραμένοντας ταυτόχρονα παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και κάλεσε τις ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της σε αυτή την προσπάθεια.  

"Βγαίνουμε, έχοντας ψηλά το κεφάλι, έχοντας τηρήσει κάθε συμφωνία με τους διεθνείς μας εταίρους και τιμώντας το διεθνές δίκαιο, με τις σοβαρές και αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού. Πέραν των οικονομικών επιτευγμάτων του λαού μας, κατορθώσαμε ταυτόχρονα να παραμείνουμε νησίδα δημοκρατίας και αποφασιστικός παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή" σημείωσε.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, ο πρόεδρος των Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων και της Δεξαμενής Σκέψης Νέο Ρεύμα – Νέο Οραμα τόνισε ότι υπάρχουν πολλά διεθνή παραδείγματα που κέρδισαν το στοίχημα της ανάπτυξης με επενδύσεις και άλλαξαν θετικά τη μοίρα χωρών, διορθώνοντας την ύφεση και την ανεργία. Προτάθηκαν διεθνείς λύσεις, όπως έναν υπουργό επενδύσεων, με fast track διαδικασίες για όλες τις επενδύσεις και άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων που φρενάρουν τις επενδύσεις.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης -μεταξύ άλλων- η πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ρεμπέκα Φονγκ, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Γιώργος Αρβανιτίδης, ο ευρωβουλευτής Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, πρώην βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Αηδονόπουλος, η αντιδήμαρχος Καλυψώ Γούλα, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, επιχειρηματίες, κ.ά.

Ελπίδα ότι σύντομα θα επιστρέψουν στα σπίτια τους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Την ελπίδα ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία θα επιστρέψουν σύντομα στα σπίτια τους, εξέφρασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού σε αποψινή εκδήλωση των αποφοίτων αμερικανικών πανεπιστημίων και του φορέα "Νέο Ρεύμα-Νέο Όραμα", σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

"Η Ουάσιγκτον είναι πλήρως προσηλωμένη (στην υπόθεση) και ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιστρέψουν σπίτι τους" είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είχε θέσει νωρίτερα κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ζητώντας τη συνδρομή των ΗΠΑ για την επίλυσή του. "Παραμένουν στις φυλακές της γειτονικής χώρας, χωρίς ακόμη να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι ταυτόχρονα και στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ και φύλακες των εξωτερικών συνόρων της Ενωμένης Ευρώπης. Είναι ευθύνη, λοιπόν, όλων μας η προάσπιση των, ελαχίστων έστω, όρων διεθνούς νομιμότητας για την άμεση απελευθέρωση τους. Σας ζητώ κ. πρέσβη και από σας προσωπικά και από τις ΗΠΑ να εξαντλήσετε τις δυνατότητες που έχετε προς την κατεύθυνση αυτή" ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ