Skip to main content

Νέες εξελίξεις στις σχέσεις Βουλγαρίας - Ρουμανίας

Η επίσκεψη του Ρουμάνου πρωθυπουργού στη Βουλγαρία και οι συνομιλίες με τον Ρουμάνο ομόλογό του, δείχνουν διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Ντάτσιαν Τσόλος, επισκέφτηκε την Βουλγαρία. Οι συνομιλίες με τον ομόλογό του της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, έδειξαν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι όχι μόνο ενεργές, αλλά και ότι διευρύνονται διαρκώς.

Δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση των δυο πρωθυπουργών, η βουλγαρική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgartransgas και η ρουμανική Transgaz, συμφώνησαν να κατασκευάσουν συμπληρωματικό αγωγό διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου Βουλγαρίας - Ρουμανίας. Μέσα σε τρεις μήνες το έργο θα έχει ολοκληρωθεί και θα καταστήσει δυνατό το εμπόριο φυσικού αερίου στην περιοχή.

Οι πρωθυπουργοί χαρακτήρισαν το γεγονός ως μια προϋπόθεση για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφοράς και την εκμετάλλευση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου. Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας άφησε να εννοηθεί, ότι στην ατζέντα των επερχόμενων συνομιλιών, μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, θα συμπεριληφθεί η δημιουργία κοινού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή.

Οι νέες εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας δημιουργούν μεγαλύτερες προσδοκίες, σύμφωνα με την Βουλγαρική Ραδιοφωνία. Οι εξελίξεις ήταν μεγάλες και σημαντικές. Οι δύο χώρες ξεπέρασαν τα προβλήματα του παρελθόντος και, στο διάστημα των τελευταίων ετών, εμβάθυναν σημαντικά τις οικονομικές τους σχέσεις.

Η Ρουμανία έχει γίνει η τρίτη μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ του 2003 και του 2010, το διμερές εμπόριο οκταπλασιάστηκε, και το 2013 έφθασε στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συνεργασία δεν είναι μόνο στο πεδίο της ενεργειακής συνδεσιμότητας, αλλά και στο πλαίσιο της σύνδεσης των υποδομών με νέες γέφυρες και κοινή μονάδα υδροηλεκτρικής ενέργειας στον Δούναβη.

Επίσης σημαντική είναι η συνεργασία μεταξύ παραδουνάβιων δήμων, στο πλαίσιο της Στρατηγικής του Δούναβη και του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Βουλγαρίας-Ρουμανίας. Οι νέες εξελίξεις στις σχέσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας είναι πολλές και σημαντικές και αναπτύσσονται ταχύτατα.