Skip to main content

Νέες «υψηλές» επισκέψεις στην Ελλάδα για τις έρευνες στο Ιόνιο

Έρχεται (και πάλι) ο επικεφαλής της γαλλικής Total, αυτή τη φορά για να υπογράψει τη συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο για τις έρευνες στο Ιόνιο.

Και άλλες «υψηλές» επισκέψεις στην χώρα μας, προσεχώς. Σύμφωνα με πληροφορίες έρχεται (και πάλι) ο επικεφαλής της γαλλικής Total, αυτή τη φορά για να υπογράψει τη συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο για τις έρευνες στο Ιόνιο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνοδεύεται από πολλά στελέχη της γαλλικής πολυεθνικής, καθώς θέλουν να δώσουν «πανηγυρικό» χαρακτήρα στο γεγονός.

Η επίσκεψη δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά θα γίνει ή την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα, λένε πηγές που βρίσκονται σε γνώση των εξελίξεων. Μάλιστα, τώρα κανονίζονται οι ημερομηνίες, προκειμένου να εξυπηρετούνται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τα οποία είναι πολλά.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα πηγαίνει στο Παρίσι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Όπως μαθαίνουμε, έχει κανονιστεί (μεταξύ άλλων) συνάντηση με αρμόδια στελέχη της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, που λαμβάνουν χώρα στο νησί, καθώς η γαλλική εμπλοκή, μέσω της Total, είναι δεδομένη.

Ως γνωστόν, η Total έχει το «οικόπεδο 6» στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά θέλει να μπει και στο «11» που έχει η αμερικανική Exxon Mobil. Το «11» θεωρείται το καλό, από πλευράς κοιτασμάτων, αν και από τη Λευκωσία διαρρέεται ότι «και το 6 πάει πολύ καλά, απλώς δεν γίνονται ενθουσιώδης ανακοινώσεις, για να μην προκληθεί η Άγκυρα».