Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σκάλωσαν ξανά οι εργασίες στη δημοτική βιβλιοθήκη

Αντιδράσεις από αντιπολίτευση και συμπολίτευση για τις νέες καθυστερήσεις. Κλειστή η κεντρική δημοτική βιβλιοθήκη επί έναν ολόκληρο χρόνο.

Σε «γεφύρι της Άρτας» τείνει να μετατραπεί η παρέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας στο κτήριο της κεντρικής δημοτικής βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκη στην Εθνικής Αμύνης 27.

Οι εργασίες ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο και επρόκειτο να ολοκληρωθούν σε λίγους μήνες. Ωστόσο, αν και έχουν δοθεί ήδη τρεις παρατάσεις στον εργολάβο για ολοκλήρωση των εργασιών, το έργο ακόμα δεν έχει παραδοθεί, με αποτέλεσμα η βιβλιοθήκη να παραμένει κλειστή για το κοινό από πέρυσι τον Οκτώβριο

Τα πυρά τόσο της αντιπολίτευσης όσο και από μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών δέχθηκε, χθες, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς, ο οποίος τελικά παραδέχθηκε αστοχίες στο έργο.

Χθες το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να εγκρίνει τον 2ο Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών(ΑΠΕ) και η 1η Συμπληρωματική Σύμβαση του έργου, το κόστος του οποίου φτάνει πλέον τα 1,2 εκατ. ευρώ.

«Έχουμε φτάσει στους 11 μήνες και το έργο δεν έχει τελειώσει. Γίνεται λόγος από τη διοίκηση για παραλείψεις στη μελέτη. Τότε γιατί την παραλάβαμε;» διερωτήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Εντάξει» Σωκράτης Δημητριάδης, ο οποίος και στο παρελθόν είχε καταγγείλει καθυστερήσεις στο έργο. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το έργο δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με τη μορφή ΕΣΠΑ αλλά θα αποπληρωθεί με ιδίους πόρους εξ' ολοκλήρου».

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ανδρέας Κουράκης έκανε λόγο για αστοχία. «Έχουμε πέσει πολύ έξω και για στα χρονοδιαγράμματα και για το κόστος παραγωγής. Είναι πρόβλημα να μην έχει τελειώσει το έργο», τόνισε και πρόσθεσε: Η αρχική πρόβλεψη ήταν να ενταθεί σε κοινοτικά κονδύλια, ευτυχώς, που δεν εντάχθηκε γιατί πέσαμε έξω και στο έργο στα χρονοδιαγράμματα».

«Μετά από τρεις παρατάσεις της παράδοσης, παίρνουμε δεύτερη απόφαση για την ΑΠΕ ενώ η ημερομηνία του έργου έχει λήξει. Δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει με το συγκεκριμένο έργο. Το κτήριο είναι γιαπί, αυτό το έργο έχει αστοχήσει σε όλα τα επίπεδα», υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε κατά την παρέμβασή του.

Για ένα έργο που είναι σαν το γεφύρι της Άρτας μίλησε ο Γιώργος Ρακκάς από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη». «Είναι καλό τα κτήρια να εκσυγχρονίζονται
άλλα και δε γίνεται η βιβλιοθήκη να μένει τόσο καιρό κλειστή, αυτό έχει εξοργίσει πολύ κόσμο » ανέφερε.


Απαντώντας στην κριτική ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππας παραδέχθηκε αστοχίες στο έργο και ανακοίνωσε ότι γίνονται προσπάθειες το κτήριο της βιβλιοθήκης σε 10 μέρες να μπορεί να λειτουργήσει εσωτερικά. «Υπάρχει αστοχία συμφωνούμε, είναι ένα έργο που δεν είχε σχεδιαστεί σωστά. Προσπαθούμε να το τελειώσουμε. Υπάρχουν οι καθυστερήσεις από τον εργολάβο», ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Όπως είπε, «είναι ένα κτήριο που είναι παρατημένο εδώ και 20 χρόνια και μπάζει από παντού». «Πρόκειται για ένα κτήριο υπό κατεδάφιση. Είχε σοβαρά προβλήματα σε όλα τα πεδία. Πήραμε το ρίσκο όταν ανέλαβα αντιδήμαρχος να συνεχιστεί το έργο και οχι να μη προκηρυχθεί», σημείωσε.

Και ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης, αρχιτέκτων Κώστας Μπελιμπασάκης παραδέχθηκε τις αστοχίες στο έργο και ζήτησε συγνώμη για τη μη ευχάριστη κατάσταση στη δημοτική βιβλιοθήκη.

Σημειώνεται ότι η πρόσβαση των πολιτών γίνεται μετ’ εμποδίων, εξαιτίας των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην κεντρική δημοτική βιβλιοθήκη αφορούν τη βιοκλιματική αναβάθμιση του κτιρίου, μεταξύ των άλλων με την αλλαγή των κουφωμάτων και την αντικατάσταση των κλιματιστικών μονάδων.