Skip to main content

Νέες συζητήσεις με θεσμούς - Τα σημεία συμφωνίας από το νέο μνημόνιο

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των συντάξεων, για το οποίο -όπως είπε κυβερνητικός αξιωματούχος- δεν υπάρχουν μόνο τεχνικά προβλήματα

Το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται η νέα συνάντηση ανάμεσα σε αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και στο κουαρτέτο μετά την μαραθώνια διαπραγμάτευση της Παρασκευής, στην οποία πήραν μέρος ο Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Στη μαραθώνια συνάντηση της Παρασκευής, σύμφωνα με αναφορές κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα, φαίνεται πως κλείδωσαν η μείωση του αφορολόγητου, το πακέτο μέτρων και αντίμετρων, όπως και τα θέματα των ενεργειακών.

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το θέμα των συντάξεων, για το οποίο -όπως είπε κυβερνητικός αξιωματούχος- δεν υπάρχουν μόνο τεχνικά προβλήματα, αλλά και πολιτικές προεκτάσεις. Συζητήσεις φαίνεται πως ακόμη υπάρχουν και σε σχέση με τις ευθύνες στελεχών του Δημοσίου και των τραπεζών που θα υπογράψουν τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών διαμορφώνεται ως εξής:

19.00 Ιδιωτικοποιήσεις

20.00 Φορολογικά

21.00 Αγορές προιόντων

Χθες το βράδυ ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η ασυλία δεν θα είναι οριζόντια και θα δίνεται κατά περίπτωση.

Στη χθεσινή συνάντηση δεν έγιναν συζητήσεις για τα εργασιακά, ούτε για την ανάλυση του πρωτογενούς πλεονάσματατος.

Σημεία της συμφωνίας

Ορισμένα βασικά σημεία της νέας συμφωνίας που έφερε στη δημοσιότητα το Πρώτο Θέμα είναι τα εξής:

1. Μέτρα 450 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.

2. Δημόσιο: μείωση συμβασιούχων κατά 1.028 άτομα. Με αίτημα του ΔΝΤ επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους όχι απλώς δεν επιτρέπεται να αυξηθεί, αλλά πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Παράλληλα το μνημόνιο του ΔΝΤ απαιτεί νομοθεσία για την προάσπιση της διαφάνειας, την αξιολόγηση και την κινητικότητα, καθώς και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων (άρα νέες περικοπές) για τα ειδικά μισθολόγια. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

3. Αντίμετρα μόνο με πλεόνασμα 3,7%. Σε αντίθεση με ό,τι γνωρίζαμε ως τώρα, το τεχνικό κείμενο του ΔΝΤ αναφέρει ότι τα αντίμετρα θα εφαρμόζονται όχι όταν η κυβέρνηση πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά μόνο αν υπάρχει ένα περιθώριο 0,2% πάνω από το 3,5%. Αρα ο πήχης ανεβαίνει αυτομάτως στο 3,7%.