Skip to main content

Νέοι παίκτες του λιανεμπορίου ετοιμάζονται για την Τσιμισκή

Επανέρχεται στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος το ακίνητο του παλιού Λαμπρόπουλου - Τα νερά αναμένεται να ταράξει μία πρωτοπόρα εταιρεία.

Το ενδιαφέρον για εμπορικά ακίνητα στην Τσιμισκή αλλά και σε δευτερεύοντες δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει να ανακινείται από το Μάρτιο και μετά κι αφού πέρασε ένα «παγωμένο» πρώτο δίμηνο στην αγορά.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, περισσότεροι του ενός retailers από τον κλάδο της ένδυσης έχουν ενδιαφερθεί για το κτήριο του παλιού Λαμπρόπουλου, στη γωνία των οδών Τσιμισκή και Κομνηνών που ανήκει στην εταιρεία «Σαραντόπουλος».

Για το συγκεκριμένο πολυώροφο ακίνητο είχε προ διετίας ενδιαφερθεί ο όμιλος Φάις αλλά η διαπραγμάτευση δεν προχώρησε, ενώ εν τω μεταξύ ο συγκεκριμένος όμιλος είχε καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη του One Salonica, του outlet mall που δημιουργήθηκε στη θέση του άλλοτε City Gate στη δυτική Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι πιο πρόσφατα, το φθινόπωρο του 2016, ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις, μέσω της One Outlet, ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό για το 43% του δημοσίου στη Στοά Μοδιάνο.

Κλείνοντας αυτή την παρέθενση, επανερχόμαστε στο ακίνητο της «Σαραντόπουλος», ένα πολυώροφο με κάλυψη 3.800 τ.μ., το οποίο προσελκύει ξανά το ενδιαφέρον επιχειρήσεων λιανικής, σε μία περίοδο που έχει αρχίσει να κινείται περισσότερο το τμήμα της Τσιμισκή πέραν της Κομνηνών, ακόμη και μέχρι την Ίωνος Δραγούμη, με την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων αλλά και τη λειτουργία μίας νέας ξενοδοχειακής επιχείρησης (το Colors Urban).

Η Τσιμισκή έχει όμως προσελκύσει και το ενδιαφέρον μεγάλης εταιρείας που ετοιμάζεται να λανσάρει στη Θεσσαλονίκη ένα πρωτοποριακό προϊόν, προσθέτοντας στο πιο σύνθετο προφίλ της συγκεκριμένης οδού, η οποία έχει αρχίσει να δείχνει προοπτική και στην προσέλκυση εταιρειών τεχνολογίας ή ευρύτερα, εταιρειών με καινοτομικό προφίλ.

Ενδιαφέρον όμως για εμπορικά ακίνητα, σαν επενδυτικά assets, έχουν αρχίσει να δείχνουν Τούρκοι πολίτες. Έτσι μετά την αγορά διαμερισμάτων, υπάρχουν κάποιοι κάτοικοι της γειτονικής χώρας που στρέφουν το βλέμμα και στην αγορά καταστημάτων, αλλά αξίας μικρότερης των 500.000 ευρώ, σε δευτερεύοντες εμπορικούς δρόμους.

Να σημειωθεί ότι πολίτες τρίτων χωρών, παίρνουν τη λεγόμενη «χρυσή  βίζα» άρα και άδεια διαμονής για πέντε έτη, εάν επενδύσουν στην Ελλάδα τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Αυτό το κίνητρο έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα να λειτουργεί όσον αφορά Τούρκους υπηκόους, για λόγους που σχετίζονται και με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στη γείτονα.   

Η αγορά εμπορικών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει παρά την κάποια ανακίνηση του ενδιαφέροντος, να χαρακτηρίζεται από την ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, μία κατάσταση που δεν προβλέπεται να μεταβάλλεται ουσιωδώς στα επόμενα λίγα χρόνια λόγω του μεγάλου πλήγματος που έχει δεχθεί το λιανεμπόριο.