Skip to main content

Νέοι γεωπολιτικοί δρόμοι με τη Ρωσία στην Ανστολική Μεσόγειο

Η αλλαγή της ροής των γεγονότων στην Συρία προκαλεί το ερώτημα κατά πόσο θα ενισχυθεί η επιρροή της Μόσχας στην περιοχή.

Εκκινώντας με δεδομένη την αλλαγή της ροής των γεγονότων στην Συρία, με τους επιτυχείς ρωσικούς βομβαρδισμούς, κατά τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ και της Νούσρα (παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, που την παρουσίαζαν εχθρό της Δύσης, αλλά είναι απλώς το εργαλείο για τις βρόμικες δουλειές) το ερώτημα είναι κατά πόσο θα ενισχυθεί η επιρροή της Μόσχας στην περιοχή.

Μού είναι δύσκολο να υποθέσω πως όλα όσα συμβαίνουν δεν είναι αποτέλεσμα παρασκηνιακών διεργασιών των υπηρεσιών ΗΠΑ και Ρωσίας. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από την επιδερμική αντίδραση των ΗΠΑ, στους βομβαρδισμούς κατά «φίλιων δυνάμεων» των τζιχαντιστών της αποκαλούμενης από την Δύση «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» (πρόκειται γι’ αυτούς που διακρίνονταν  σε βαρβαρότητες, αλλά χωρίς επιτυχία, οπότε έστειλαν το ΙΚΙΛ, ως το «βαρύ πυροβολικό»).

Η αλλαγή της στάσης του κ. Πούτιν ως προς την τύχη του κ. Άσαντ, είναι και αυτή ενδεικτική. Δεν είναι απαραίτητη πλέον, σύμφωνα με την Μόσχα, η παραμονή του κ. Άσαντ στην εξουσία. Φαίνεται δε, πως και ο ίδιος συμφώνησε, με πιθανότητα να τον αντικαταστήσει κάποιο μέλος της οικογένειάς του ή έμπιστο πρόσωπο.

Καθυστερεί πολύ ο «εκδημοκρατισμός της Συρίας» (για όσους το λησμόνησαν, γι’ αυτόν τον λόγο έγινε η εκστρατεία των ΗΠΑ κατά του καθεστώτος Άσαντ), οι ισχυροί επείγονται να εκδημοκρατίσουν και τις άλλες χώρες που έχουν σειρά, γι’ αυτό και υποθέτω πως η εμπλοκή της Ρωσίας θα βάλει σε κάποια τάξη τα πράγματα. Ένα τμήμα της Συρίας στον Άσαντ ή τον διάδοχό του, ένα άλλο στους Κούρδους της Συρίας  που ουσιαστικώς αυτονομήθηκαν, και το υπόλοιπο στους σουνίτες για να σταθούν εμπόδιο σε τυχούσα επιθετική ενέργεια των σιιτών του Ιράν.

Όταν βέβαια λέγω ότι θα μπουν τα πράγματα σε μια τάξη, εννοώ σε στυλ Λιβύης, που επίσης τεμαχίστηκε στα τρία (νόμιμη κυβέρνηση στην Τρίπολη, τζιχαντιστές στην Βεγγάζη και Τουαρέγκ στην έρημο), αυτή είναι η συνταγή.

Πέραν όμως αυτών, δόθηκε η ευκαιρία στους Ρώσους να επιδείξουν την στρατιωτική τους ισχύ, προειδοποιώντας ουσιαστικώς το ΝΑΤΟ ότι αποτελούν ισχυρό παίκτη, και όχι μόνον στην περιοχή. Ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Γερμανία, Γερμανός στρατηγός Χανς Λόθαρ Ντομρόζε, δήλωσε ότι «οι νέες τεχνικές δυνατότητες του ρωσικού στρατού αποτέλεσαν απολύτως μια έκπληξη για το ΝΑΤΟ. Δεν περιμέναμε καθόλου τόση αύξηση εξοπλισμών από τον Πούτιν. Μας ξάφνιασε εντελώς», είπε.

Αλλά παραλλήλως, εξέφρασε και τον φόβο του, μετά την εκτόξευση ρωσικών πυραύλων από την Κασπία στην Συρία. Σύμφωνα με τον Γερμανό στρατηγό, η εκτόξευση των πυραύλων «Καλίμπρ» έδειξε, ότι η Ρωσία είναι σε θέση να απειλήσει με παρόμοιο τρόπο και το Βερολίνο.

Αυτές οι διαπιστώσεις δίνουν φυσικά το επιχείρημα στις βιομηχανίες οπλικών συστημάτων να «πείσουν» την αμερικανική κυβέρνηση να προβεί σε νέες εξοπλιστικές παραγγελίες, προς αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής.

Πάντως, φαίνεται πως οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ανεχτούν την ρωσική παρουσία στη Μ. Ανατολή. Τι παίρνουν ως αντάλλαγμα; Είναι νωρίς να ειπωθεί. Ίσως, να αποτελούν οι Ρώσοι το εμπόδιο για τα σχέδια του Ερντογάν προς κατάληψη συριακών εδαφών (τι θα έκαναν οι ΗΠΑ, θα βομβάρδιζαν τον τουρκικό στρατό;). Σημειώνω επίσης πως η Μόσχα δημοσίως ενημέρωσε τους ρωσόφιλους της Α. Ουκρανίας, ότι δεν πρόκειται να ενσωματώσει την περιοχή τους, και παραλλήλως την ελληνική κυβέρνηση ότι αποσύρει τα επενδυτικά σχέδιά της στην Ελλάδα, η οποία ήδη στράφηκε απροκαλύπτως προς τις ΗΠΑ.

Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι πως το φιλικό κλίμα των τελευταίων ετών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας θα περάσει καιρός για να επανέλθει. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας την οδήγησαν πάλι σε εσωστρεφή πολιτική, η οποία δεν πρόκειται να την ζημιώσει (Πόσο άλλο θα μειώσουν οι δυτικοί την τιμή του πετρελαίου; Βλάπτονται και τα δικά τους συμφέροντα).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, κ. Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία επιστρέφει στις παραδοσιακές πνευματικές αξίες της και αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για τη Δύση που απομακρύνεται από αυτήν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Interfax, που αναδημοσίευσε το agioritikovima.

«Προς έκπληξή μας, βλέπουμε ότι είχε επιβληθεί η άποψη ότι η Σοβιετική Ένωση με την κομμουνιστική θεωρία της, ήταν, τελικά, πιο κοντά στο σύστημα ιδεών της Δύσης, ενώ η νέα Ρωσία που επιστρέφει βαθμηδόν στις παραδοσιακές αξίες της, που είναι ριζωμένες στην Ορθοδοξία, γίνεται ολοένα και πιο ακατανόητη και απόμακρη», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνάντηση που είχε με μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στη Μόσχα.