Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
x

ΝΕΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΤΑ 52Α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

Η εισήγηση της αντιδημάρχου Πολιτισμού Έλλης Χρυσίδου για τα 52α Δημήτρια δεν εγκρίθηκε, καθώς έλαβε μόνο 14 ψήφους υπέρ και 16 κατά.

Νέο χαστούκι για τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, αυτή τη φορά με αφορμή το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των 52ων Δημητρίων, προφεστιβαλικών και παράλληλων εκδηλώσεων.

Η εισήγηση της αντιδημάρχου Πολιτισμού Έλλης Χρυσίδου δεν εγκρίθηκε, καθώς έλαβε μόνο 14 ψήφους υπέρ (εκ των οποίων οι δύο ήταν των δημοτικών συμβούλων της Ανοιχτής Πόλης Ρίας Καλφακάκου και Γιώργου Αβαρλή), ενώ 16 σύμβουλοι είτε ψήφισαν κατά είτε λευκό. Η αίθουσα την ώρα που συζητούνταν το θέμα ουσιαστικά ήταν άδεια και πολλοί σύμβουλοι της παράταξης Πρωτοβουλία απουσίαζαν.

Στη συνεδρίαση το Σώμα κλήθηκε να εγκρίνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των 52ων Δημητρίων, προφεστιβαλικών και παράλληλων εκδηλώσεων, καθώς και της μίσθωσης χώρων για την πραγματοποίηση αυτών. Επίσης, τη δαπάνη 256.719,00 ευρώ για την κάλυψη αμοιβών ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών εταιρειών, για τη μίσθωση χώρων και για την κάλυψη οργανωτικών δαπανών για την υλοποίηση του προγράμματος των 52ων Δημητρίων και διάθεση ισόποσης πίστωσης και 21.480 ευρώ για την κάλυψη αμοιβών και εργοδοτικών εισφορών των συμμετεχόντων.

Να συζητηθεί το θέμα των Δημητρίων σε μία συνεδρίαση στην οποία θα συμμετέχει η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων κι όχι σε άδεια αίθουσα, πρότεινε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κούβελας έκανε λόγο για πολιτιστικό ανέκδοτο της χρονιάς, το γεγονός ότι αφιερώνονται τα 52α Δημήτρια στην Οκτωβριανή Επανάσταση. «Ελιτίστικες παραστάσεις και σχήματα αγνώστου τελικά κόστους που απευθύνονται σε λίγους και όχι σ΄ όλους τους συμπολίτες. Και φυσικά πολύ λίγος χώρος στους νέους δημιουργούς και καλλιτέχνες της πόλης», τόνισε ο κ. Κούβελας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ποσό των 30.000 που προβλέπονται στην εισήγηση για αεροπορικά εισιτήρια καλλιτεχνών.

Ο προϋπολογισμός των Δημητρίων αγγίζει τελικά το μισό εκατομμύριο ευρώ, σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος ψήφισε λευκό για το θέμα. «Έρχεται με διάφορες εισηγήσεις και όχι ενιαία και το μεγαλύτερο κομμάτι τους (επιμέλεια, γραφιστικά κλπ) αποτελούν απευθείας αναθέσεις», σημείωσε. Όπως είπε ο κ. Ζέρβας, «η επιλογή του προγράμματος γίνεται χωρίς θεσμοθέτηση καλλιτεχνικής διεύθυνσης που ήταν στο πρόγραμμα της «Πρωτοβουλίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Δημήτρια δεν αφήνουν ουσιαστικό καλλιτεχνικό αποτύπωμα στην πόλη, ούτε είναι ελκυστικά για σημαντικά καλλιτεχνικά σχήματα.  

Για ελλιπή ενημέρωση αναφορικά με τα ποσά που προβλέπονται έκανε λόγο και η Μόνικα Αϊβάζογλου από την παράταξη «Γειτονιές σε Δράση».

Απαντώντας η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, τόνισε ότι «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε από το 2010 είναι να σώσουμε το φεστιβάλ, το οποίο κόστιζε 1,5 εκατ. ευρώ και δεν είχε καμία σχέση με ένα φεστιβάλ πραγματικό και πλέον προσπαθούμε να το κάνουμε με τα λιγότερο δυνατό ποσό, ώστε να παίρνουμε τους καλλιτέχνες που έχει ανάγκη η πόλη». Όπως σημείωσε, «γίνεται προσπάθεια να αποκτήσει μια εξωστρέφεια και μια δυναμική και να μπει στο χάρτη των φεστιβάλ  που υπάρχουν».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ