Skip to main content

Νέο χτύπημα στη ΣΕΚΑΠ:Μπλόκο στη διανομή των προϊόντων της στην Ελλάδα

Το Τελωνείο Ξάνθης αποφάσισε να μπλοκάρει τη διανομή των προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά, σε συνέχεια της επικύρωσης του προστίμου - μαμούθ.

Μπροστά σε ακόμα μία εξαιρετικά δύσκολη εξέλιξη βρίσκεται η ΣΕΚΑΠ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το Τελωνείο Ξάνθης αποφάσισε να μπλοκάρει τη διανομή των προϊόντων της στην ελληνική αγορά, σε συνέχεια της επικύρωσης του προστίμου των 38,2 εκατ. ευρώ από το Εφετείο.

Σύμφωνα με πηγές της ΣΕΚΑΠ, πρόκειται για μία «εντελώς αδικαιολόγητη απόφαση του Τελωνείου, σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο θα επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημίες για την εταιρεία». 

Όπως εξηγούν πηγές της αγοράς και του κλάδου, ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας επιτρέπει στις καπνοβιομηχανίες να διανέμουν στην ελληνική αγορά προϊόντα με πίστωση φόρου 28 ημερών. Για αυτό τον λόγο, οι καπνοβιομηχανίες καταθέτουν, όπως προβλέπεται, εγγύηση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Παρότι η ΣΕΚΑΠ έχει καταθέσει εγγύηση πάνω από 4 εκατ. ευρώ αλλά και έχει υποβάλει αίτηση αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, το Τελωνείο, μετά την απόφαση του δικαστηρίου που επικύρωσε το πρόστιμο, αρνείται την πίστωση ζητώντας την άμεση καταβολή του.

Την περασμένη Κυριακή η Voria.gr (δείτε εδώ), μαζί με την είδηση της επικύρωσης του προστίμου, είχε αποκαλύψει ότι η διοίκηση της εταιρείας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ακόμα και της άμεσης αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης.

Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, η απόφαση αυτή του τελωνείου σφίγγει ακόμα περισσότερο τον κλοιό για την ακριτική καπνοβιομηχανία. Οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που δημιουργούνται φέρνουν τη ΣΕΚΑΠ ακόμα πιο κοντά στο λουκέτο, επιτείνοντας, δυστυχώς, εν μέσω Χριστουγέννων, την αγωνία των 170 εργαζόμενων και των οικογενειών τους.