Skip to main content

Νέο εμπορικό κέντρο στον Σταθμό από ΓΑΙΑΟΣΕ με επένδυση 100 εκατ. ευρώ

Θα αναπτυχθεί στο υφιστάμενο ακίνητο, διαθέσιμης έκτασης 120 στρεμμάτων, το οποίο στεγάζει σήμερα τον σταθμό - Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης

Τη δημιουργία εμπορικού κέντρου επιφάνειας έως 100.000 τ.μ., σε μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, δρομολογεί, μέσω διαγωνισμών παραχώρησης εκμετάλλευσης, η ΓΑΙΑΟΣΕ, θυγατρική εταιρεία για την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ, για τον σταθμό της Θεσσαλονίκης.

 Το επενδυτικό σχέδιο, όπου η διαθέσιμη έκταση είναι 120 στρέμματα, προσφέροντας πολλές δυνατότητες, ενώ το εμπορικό κέντρο θα αναπτυχθεί στο υφιστάμενο ακίνητο που στεγάζει σήμερα τον σταθμό.

Με βάση τη μέχρι σήμερα πρόοδο, έως το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες μελέτες και θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαβούλευσης για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, ενώ ο ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Εμπορικό κέντρο και στον σταθμό του Πειραιά

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Καθημερινής», η ΓΑΙΑΟΣΕ σχεδιάζει και στον Πειραιά τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου της τάξεως των 50.000 τ.μ., με ύψος επένδυσης περίπου τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ θα φιλοξενούνται σε αυτό περί τα 90 - 100 καταστήματα. Σημαντικό πλεονέκτημα του εν λόγω ακινήτου είναι η ύπαρξη πληθώρας προσβάσεων, καθώς γειτνιάζει με τον Σταθμό του ΗΣΑΠ, του Μετρό, ενώ λειτουργεί και ως τερματικός σταθμός για τον Προαστιακό, αν και ο τελευταίος υπολειτουργεί στο συγκεκριμένο τμήμα, λόγω της απουσίας ηλεκτροκίνησης, κάτι που προβλέπεται να αλλάξει σύντομα, ενισχύοντας και από την εν λόγω πηγή τις ροές επισκεπτών.

Το σχετικό σχέδιο έχει ενεργοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και πλέον προχωρεί με γοργούς ρυθμούς, ώστε να ξεκινήσει και ο σχετικός διαγωνισμός. Σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Σχίζα, διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ, την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί τόσο η πολεοδομική μελέτη, όσο και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το ακίνητο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πειραιά.

Εν συνεχεία, θα ετοιμαστεί ο φάκελος για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του ακινήτου και θα ξεκινήσει και η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης με τους σχετικούς φορείς.

«Εκτιμούμε ότι θα χρειαστεί ένα διάστημα της τάξεως των έξι έως οκτώ μηνών, έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Στη συνέχεια, δηλαδή περίπου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018, θα είμαστε σε θέση να προκηρύξουμε διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση εκμετάλλευσης του ακινήτου, με αντάλλαγμα ένα ελάχιστο εγγυημένο ετήσιο έσοδο για εμάς και πιθανώς κι ένα ποσοστό επί του τζίρου των καταστημάτων που θα δημιουργηθούν», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Σχίζας.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, η ΓΑΙΑΟΣΕ στοχεύει στην ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων και στον Σταθμό Λαρίσης, στο κέντρο της Αθήνας.