Skip to main content

Νέο αίτημα της Γερμανίας για απελευθέρωση του Ντενίζ Γκιουζέλ

Ως μια από τις μεγάλες δοκιμασίες για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις περιέγραψε την υπόθεση ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ.

Ο Ντενίζ Γιουτζέλ, ο ανταποκριτής της εφημερίδας Die Welt ο οποίος έχει φυλακιστεί από τις τουρκικές αρχές -στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που επιδείνωσε τις διμερείς σχέσεις- είναι καλά, αλλά η Γερμανία συνεχίζει να απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή του, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, έπειτα από μια επίσκεψη που του έκανε γερμανικό προξενικό προσωπικό.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, περιγράφοντας την υπόθεση Γιουτζέλ «μια από τις μεγάλες δοκιμασίες για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις», ο Ροτ μίλησε στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνδιάλεξη με έναν νομικό του γερμανικού προξενείου ο οποίος επισκέφθηκε τον δημοσιογράφο σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης νωρίτερα σήμερα.

«Ο Γιουτζέλ, με δεδομένες τις συνθήκες, είναι καλά. Αυτό που αποτελεί βάρος για τον ίδιο είναι η απομόνωση» που του έχει επιβληθεί, ανέφερε ο Ροτ, που ευχαρίστησε τις τουρκικές αρχές διότι επέτρεψαν την επίσκεψη προξενικών αξιωματούχων, κάτι που η Άγκυρα αρνείτο επί εβδομάδες. «Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος για εμάς», συνέχισε ο Ροτ. «Συνεχίζουμε να ασκούμε πιέσεις για την αποφυλάκιση του Ντενίζ Γιουτζέλ».

Ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 10½ ετών εάν καταδικαστεί.