Skip to main content

Νέο ηλεκτρονικό σύστημα-εξπρές θα εντοπίζει τους φοροφυγάδες

Οι έλεγχοι ξεκινούν από το 2002 και θα ερευνούν την πορεία των καταθέσεων, σε σύγκριση με την πορεία των δηλωθέντων εισοδημάτων κάθε χρόνο.

Ένα νέο σύστημα αυτοματοποιημένων ελέγχων-εξπρές αδήλωτων εισοδημάτων παρουσίασε η κυβέρνηση, διαμέσου του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην προσπάθεια της να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Το νέο σύστημα, το οποίο μπορεί να εντοπίζει αδήλωτα εισοδήματα με διαδικασίες εξπρές - μέσα σε μία μόλις εβδομάδα - θα αξιοποιηθεί καταρχήν για τον έλεγχο των 1.270.000 φορολογουμένων που περιλαμβάνονται σε διάφορες λίστες καταθετών που έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών με βάση την προτεραιοποίηση που έχει γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Επίσης, εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων.

Ο κ. Τσακαλώτος παρομοίωσε το νέο νόμο με το «καρότο» λόγω των μικρότερων ποινών που προβλέπει για όσους εντάσσονται σε αυτόν. Αλλά, όπως τόνισε, το νέο λογισμικό είναι το «μαστίγιο» που δίνει το μήνυμα σε όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα να τα δηλώσουν γιατί το υπουργείο Οικονομιών έχει πλέον τον μηχανισμό για να τους εντοπίσει. Προέβλεψε, επίσης, ότι η αύξηση των εσόδων που θα προκύψει από τις διασταυρώσεις θα συμβάλει στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% το ΑΕΠ και θα δώσει τη δυνατότητα ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Οι έλεγχοι θα εκτείνονται έως 15 χρόνια πριν. Έτσι θα γίνεται αυτόματος έλεγχος της πορείας των καταθέσεων, σε σύγκριση με την πορεία των δηλωθέντων εισοδημάτων κάθε έτους. Όπου οι καταθέσεις ξεπερνάνε τα δηλωθέντα, ο φορολογούμενος θα ελέγχεται για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.