Skip to main content

Νέο χαμηλό δεκαετίας στην απόδοση του ελληνικού ομολόγου

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4%, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο 2006, σημειώνοντας πτώση 21 μονάδων βάσης.

Συνεχίζεται το ράλι των ελληνικών ομολόγων, καθώς σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε, στο 3,96%, καταγράφοντας νέο χαμηλό και πέφτοντας στα επίπεδα του 2006.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4%, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο 2006, σημειώνοντας πτώση 21 μονάδων βάσης (0,21 της ποσοστιαίας μονάδας) σε ημερήσια βάση. Προς τα τέλη της συνεδρίασης, η απόδοσή του διαμορφωνόταν στο 3,96%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιό εντυπωσιακή αποκλιμάκωση αποδόσεων (άνοδο τιμών) που έχει συμβεί την τελευταία 10ετία στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Η Ιρλανδία είχε πετύχει ανάλογη πτώση, αλλά σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Σημειώνεται ότι την περασμένη βδομάδα η απόδοση είχε πέσει σε επίπεδα προ μνημονίων (2009), στο 4,40% (δείτε εδώ).

Η απόδοση του διετούς ομολόγου έπεσε νωρίτερα μέχρι το 1,95%, υποχωρώντας πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια κάτω από το ψυχολογικό όριο του 2%. Στο κλείσιμο διαμορφώθηκε σε 2,02%

Σημειώνεται ότι η ραγδαία αυτή πτώση ανοίγει τον δρόμο για τη μόνιμη επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, δηλώνοντας: «Βρισκόμαστε σε αντίστοιχο επίπεδο με τον Δεκέμβριο του 2006, που δεν υπήρχε καν ελληνική κρίση. Θέλουμε αυτή η τάση να γίνει μόνιμη και σαφής η προοπτική εξόδου από τα μνημόνια».