Skip to main content

Διπλό κρας τεστ στην «Πρωτοβουλία» για τα τραπεζοκαθίσματα

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης επαναφέρει εκ νέου για έγκριση δύο καυτά θέματα, με φόντο τις αντιδράσεις δημοτικών συμβούλων της Πρωτοβουλίας

Δύο καυτά θέματα για τη διοίκηση Μπουτάρη, της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στη Νέα Παραλία και στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, επανέρχονται στο προσκήνιο την ερχόμενη Δευτέρα.

Στην επικείμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης επαναφέρει εκ νέου για έγκριση τα δύο αυτά θέματα, με φόντο τις αντιδράσεις που στο παρελθόν είχαν εκφράσει δημοτικοί σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης.

Πρόκειται για τους Ανδρέα Κουράκη, Παναγιώτη Αβραμόπουλο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, Γιώργο Αρβανίτη και Θανάση Παπαναστασίου, η στάση των οποίων έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στη δημοτική αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου η διοίκηση δεν είχε καταφέρει να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο την κανονιστική απόφαση που θα ρύθμιζε το καθεστώς ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων στους πεζόδρομους Αγ. Σοφίας, Γ. Σταύρου και Αγ. Θεοδώρας. Παράλληλα, ενώ είχε ξεσπάσει δημόσια κόντρα – μέσω των social media – μεταξύ της αντιδημάρχου Οικονομικών Άννας Αγγελίδου και του δημοτικού συμβούλου Ανδρέα Κουράκη για τα περίπτερα της Νέας Παραλίας, στα οποία θα μπορούν να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

Διευκρινίσεις για τα τραπεζοκαθίσματα στον πεζόδρομο Αγ. Σοφίας

Η διοίκηση επαναφέρει για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο τον κανονισμό λειτουργίας και διάθεσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους πεζοδρόμους Αγίας Σοφίας, Αγίας Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου.

Σχεδόν 2,5 μήνες πριν η δημοτική αρχή δεν πέτυχε να ψηφιστεί ο κανονισμός, λόγω της στάσης των πέντε δημοτικών συμβούλων της Πρωτοβουλίας, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι ο συγκεκριμένος κανονισμός θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα. Τότε ο δήμαρχος αρχικά είχε ζητήσει να στηρίξουν τον κανονισμό, ώστε να σταματήσει η ομηρία των καταστηματαρχών, ενώ λίγο αργότερα ζητούσε τις παραιτήσεις συγκεκριμένων δημοτικών συμβούλων.  

Στη νέα εισήγηση δίνονται διευκρινίσεις, σύμφωνα με τις οποίες στις προτεινόμενες ζώνες προς διάθεση κοινοχρήστου χώρου θα εφαρμόζονται όπως κάθε φορά όλες οι Γενικές Κανονιστικές Αποφάσεις. Οι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν αντιδράσει, θα εξετάσουν με κάθε λεπτομέρεια τη νέα εισήγηση ώστε να καθορίσουν τη στάση που θα κρατήσουν στην ερχόμενη συνεδρίαση. Από την πλευρά του, πάντως, ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος αναμένεται να θέσει εκ νέου το θέμα του επαναπροσδιορισμού του δημόσιου χώρου.

Τα τραπεζοκαθίσματα στα περίπτερα της Νέας Παραλίας

Μετά το μπαράζ αντιδράσεων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στα περίπτερα της Νέας Παραλίας, ο δήμαρχος είχε ανακοινώσει ότι τριμερής επιτροπής από την Πρωτοβουλία, θα κατεβάσει την τελική πρόταση της διοίκηση για το θέμα.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε λίγο καιρό αργότερα, και ενώ είχε συνεδριάσει η επιτροπή (Άννα Αγγελίδου – Θανάσης Παππάς – Ανδρέας Κουράκης), τα πνεύματα δεν ηρέμησαν και ξέσπασε νέα αντιπαράθεση για το ποια ήταν τελικά η απόφαση της τριμερούς.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών, η επιτροπή κατέληξε από τα επτά διαθέσιμα περίπτερα, τα πέντε να διατίθενται προς εκμίσθωση (δύο με τραπεζοκαθίσματα, ένα με σκαμπό και αντίστοιχου ύψους τραπεζάκια, δύο άνευ τραπεζοκαθισμάτων). Όμως ο Ανδρέας Κουράκης λίγο αργότερα ανακοίνωνε μέσω facebook ότι δεν είναι αυτή η απόφαση της επιτροπής. Απέδωσε μάλιστα στην κ. Αγγελίδου παραποίηση της εισήγησης της τριμερούς επιτροπής επί της άδειας για τραπεζοκαθίσματα, με την αντιδήμαρχο να δηλώνει έκπληκτη για τα όσα ανέφερε ο κ. Κουράκης.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου προχωρά σε τροποποίηση της απόφασης περί έγκρισης εκμίσθωσης των περιπτέρων πολιτισμού και αναψυχής (αναψυκτηρίων) στο παραλιακό μέτωπο Θεσσαλονίκης και έγκριση της εκ νέου εκμίσθωσης του περιπτέρου πολιτισμού και αναψυχής στον Κήπο του Νερού.

Σύμφωνα με την εισήγηση της αντιδημάρχου, προβλέπεται η δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό χώρο των περιπτέρων στον Μεσογειακό Κήπο, στον Κήπο των Ρόδων, στον Κήπο Νερού και στο δεύτερο περίπτερο με περιορισμό της έκτασης και με χρήση μόνον υψηλών σκαμπων. Για τα περίπτερα στον Κήπο Απογευματινού Ήλιου, Κήπο Εποχών δεν προβλέπεται ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.