Skip to main content

Νέο ψαλίδι στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων

Τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατάρτιση νέου μισθολογίου, φέρνουν νέες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ίσως μεγαλύτερες και απ' αυτές στις ΔΕΚΟ, αφού καταργούνται όλα τα ειδικά επιτ

Τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατάρτιση νέου μισθολογίου, φέρνουν νέες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων , ίσως μεγαλύτερες και απ' αυτές στις ΔΕΚΟ, αφού καταργούνται όλα τα ειδικά επιδόματα και μόνο μερικά από τα γενικά επιδόματα θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει ταβάνι στις αποδοχές  των δημοσίων υπαλλήλων του «στενού» δημόσιου τομέα, οι οποίες θα διαμορφώνονται χαμηλότερα ακόμα και από τα 4.000 ευρώ που καθορίστηκε για τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ.

Στον βασικό μισθό αναμένεται να ενσωματωθούν η οικογενειακή παροχή, το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα εξομάλυνσης και το επίδομα επικίνδυνης εργασίας. Το κίνητρο απόδοσης θα μετονομαστεί σε πριμ παραγωγικότητας, το οποίο εφεξής εξετάζεται να χορηγείται με αυστηρότερες προϋποθέσεις.

Όπως εκτιμάται από την επιτροπή που επεξεργάζεται τις ρυθμίσεις για το νέο σύστημα αμοιβών στον δημόσιο τομέα, η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει μειώσεις στις αποδοχές των «ρετιρέ» του Δημοσίου έως και 30%.

Από το ενιαίο μισθολόγιο ξεφεύγουν μόνο οι δικαστικοί και οι γιατροί του ΕΣΥ για τους οποίους θα εξακολουθήσουν να ισχύουν ειδικά μισθολόγια.