Skip to main content

Nέο σκάνδαλο ρύπων στις ΗΠΑ με κατηγορούμενη την Fiat Chrysler

Η εταιρεία κατηγορείται για εξαπάτηση των πελατών της, εγκαθιστώντας λογισμικό που της επέτρεπε να εκπέμπει αέρια πάνω από τα επιτρεπόμενα επίπεδα.

H Fiat Chrysler απειλείται με πρόστιμο ύψους 4,6 δισ. δολ. έπειτα από κατηγορίες που της αποδίδει η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕΡΑ) για εξαπάτηση των πελατών της, εγκαθιστώντας λογισμικό που της επέτρεπε να εκπέμπει αέρια πάνω από τα επιτρεπόμενα επίπεδα σε περισσότερα από 100.000 πετρελαιοκίνητα οχήματα στις ΗΠΑ. Χθες, η μετοχή της Fiat Chrysler υποχώρησε έως και 20% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) ανέφερε πως η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία δεν αποκάλυψε την ύπαρξη του εν λόγω λογισμικού σε μοντέλα τύπου Jeep Grand Cherokee και Ram 1500.

Η Fiat Chrysler, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι το σύστημα που χρησιμοποιεί συμμορφώνεται με την αμερικανική νομοθεσία. Σύμφωνα με τη Σίνθια Γκιλς, υπάλληλο της EPA, «η αποτυχία να αποκαλυφθεί το λογισμικό που επηρεάζει τις εκπομπές αερίων στη μηχανή ενός αυτοκινήτου, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε». Η ίδια προσέθεσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος συνεχίζει να ερευνά το είδος αλλά και τον αντίκτυπο αυτών των λογισμικών στο περιβάλλον». Επίσης, η EPA δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή της για την κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων οχημάτων της Fiat Chrysler στην αγορά των ΗΠΑ.