Skip to main content

Νέο σχέδιο για την παρακράτηση φόρου

Τη μείωση του ποσοστού παρακράτησης φόρου στα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από το 8% στο 5%, αλλά και τη μετάθεση της εφαρμογής του νέου μέτρου από την 1η Ιανουαρίου 2011, έναντι της 1ης Ιουλίου 2010,
Αλλαγές στη διάταξη του νέου φορολογικού, η οποία προέβλεπε παρακράτηση φόρου 8% σε όλα τα τιμολόγια άνω των 300 ευρώ που εκδίδουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών από την 1η Ιουλίου 2010 προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, μειώνοντας το ποσοστό παρακράτησης στο 5% και μεταθέτοντας την εφαρμογή του από την 1η Ιανουαρίου 2011. Εξακολουθούν να διαμαρτύρονται οι επαγγελματικοί φορείς.

Αναλυτικότερα, το ΥΠΟΙΚ θέλοντας να καταδείξει πως στόχος του μέτρου δεν είναι η είσπραξη, αλλά ο περιορισμός των εικονικών τιμολογίων, μειώνει το φορολογικό συντελεστή από 8% σε 5%. Παράλληλα, μεταθέτει για την 1η Ιανουαρίου 2011 την υιοθέτησή του μέτρου, έναντι της 1ης Ιουλίου 2010 που είχε οριστεί αρχικά.

Ο παραπάνω φόρος θα συμψηφίζεται με τον φόρο που θα προκύπτει ετησίως από το δηλωθέν εισόδημα και ανά περιπτώσεις θα επιστρέφεται. Εντούτοις, σε περιπτώσεις επιστροφής φόρου εκτιμάται πως τα χρήματα θα δίδονται τουλάχιστον μετά την παρέλευση εξαμήνου.

Από την πλευρά τους, οι επαγγελματικοί φορείς εξακολουθούν να διαμαρτύρονται έντονα, υπογραμμίζοντας ότι ούτως ή άλλως η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης θα πλήξει τη ρευστότητα της αγοράς, σε καιρούς χαλεπούς για τα ταμεία των επιχειρήσεων.