Skip to main content

Νέο, ταχείας δράσης απολυμαντικό κατά των ιών

Ένα ταχείας δράσης απολυμαντικό κατά ιών, βακτηρίων και άλλων παθογόνων μικρο-οργανισμών δημιούργησαν Γερμανοί επιστήμονες.
Ένα, ταχείας δράσης απολυμαντικό που δρα αποτελεσματικά κατά ιών, βακτηρίων και άλλων παθογόνων μικρο-οργανισμών δημιούργησαν Γερμανοί επιστήμονες, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά να σταματήσει η εξάπλωση των θανατηφόρων μολύνσεων στα νοσοκομεία.

Η ανακάλυψη έγινε από τους ερευνητές Μίκαελ Μπίκες και Μάρτιν Μίλκε του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου και δημοσιεύτηκε στο «Journal of General Virology» (Περιοδικό Γενικής Ιολογίας), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Τα απολυμαντικά είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά των νοσοκομειακών λοιμώξεων και, στο πλαίσιο αυτό, η αποτελεσματική καθαριότητα των νοσοκομειακών εργαλείων είναι ζωτική.Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, η νέα ουσία απολυμαίνει τα χειρουργικά εργαλεία, χωρίς να τα διαβρώνει.

Το γερμανικό διάλυμα καταπολεμά ένα ευρύ φάσμα μικροβίων, ακόμα και μερικά που επιβιώνουν από τα συνήθη απολυμαντικά, όπως το μυκοβακτήριο Mycobacterium avium που προκαλεί έναν τύπο φυματίωσης, καθώς και εντεροϊούς που μπορούν να προκαλέσουν πολιομυελίτιδα.

Τα ανθεκτικά μικρόβια (αποκαλούμενα και «σούπερ-μικρόβια») αποτελούν επιδεινούμενο πρόβλημα στα νοσοκομεία όλου του πλανήτη και η ελλιπής υγιεινή του ιατρικού προσωπικού τους είναι συχνά υπεύθυνη για την εξάπλωση τέτοιων μολύνσεων. Περίπου 25.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και 19.000 στις ΗΠΑ πεθαίνουν κάθε χρόνο από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Το νέο απολυμαντικό αποτελεί ένα μίγμα αλκαλικών ουσιών και αλκοόλ σε ποσοστό 20%. Μπορεί να καταστρέψει ακόμα και τις νοσογόνες πρωτεΐνες (πρίον), η απολύμανση των οποίων μέχρι τώρα οδηγούσε σε σταδιακή διάβρωση των χειρουργικών και άλλων εργαλείων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το νέο διάλυμα «είναι ασφαλέστερο, πιο φιλικό προς τα υλικά, εύκολο στην προετοιμασία, φθηνό και άκρως αποτελεσματικό εναντίον μιας ευρείας γκάμας παθογόνων μικρο-οργανισμών».