Skip to main content

Νέο Τουρκικό Κόμμα υπό τον Λουτφί Μεστάν ιδρύεται στη Βουλγαρία

Έξι βουλευτές παραιτήθηκαν από το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών στη Βουλγαρία, την πλειοψηφία των μελών του οποίου αποτελούν οι Τούρκοι.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής της Βουλής της Βουλγαρίας, Αϊντογάν Αλί, ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσουν ένα νέο Τουρκικό Κόμμα στη Βουλγαρία υπό την ηγεσία του Λουτφί Μεστάν.

Στην voria.gr σας είχαμε ενημερώσει εδώ και ημέρες, ότι το τουρκικό κόμμα της Βουλγαρίας διασπάστηκε, με αφορμή την ρωσοτουρκική κρίση, όπου βουλευτές αποσκίρτησαν πιστοί στην «μαμά» Τουρκία.

Ο Αλί σημείωσε ότι μέσα σε 10 ημέρες θα ανακοινώσουν το κόμμα στην κοινή γνώμη. Ο Αϊντογάν Αλί, από την Αδριανούπολη, όπου βρίσκεται για επαφές, υπενθύμισε ότι 6 Τούρκοι βουλευτές παραιτήθηκαν από το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών στη Βουλγαρία, την πλειοψηφία των μελών του οποίου αποτελούν οι Τούρκοι, μετά από την απομάκρυνση του προέδρου Λουτφί Μεστάν.

Αφού εξήγησε ότι ο Μεστάν αποπέμφθηκε από τον κόμμα από τον επίτιμο πρόεδρο του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Αχμέτ Ντογάν, ο Αλί είπε: «Μετά από τα επεισόδια που εξελίχθηκαν τελευταία υπήρξαν ενέργειες που τάραξαν την αξιοπρέπεια και την τιμή του λαού μας (σ.σ. του τουρκικού εννοεί, στην Βουλγαρία). Ο λαός μας είδε ότι υπάρχουν ορισμένες υποψίες και έπεσαν οι μάσκες.

» Μετά από την κίνηση που προέβη με εξωτερικές πιέσεις ο επίτιμος πρόεδρος Αχμέτ Ντογάν, εμείς για να αντιταχθούμε σε αυτή την αδικία προχωρούμε σε ένα νέο σχηματισμό με τον πρόεδρο μας τον Λουτφί Μεστάν».

Η διαφωνία προέκυψε όταν ο επίτιμος πρόεδρος Ντογάν, δεν υποστήριξε την Τουρκία για την κατάρριψη του αεροπλάνου, σε αντίθεση με τον Μεστάν που καταφέρθηκε εναντίον των Ρώσων.

Ο Μακεδών