Skip to main content

Νέος αγωγός εν όψει: Ο Ποσειδών αντικαταστάτης του South Stream

Πώς η Ρωσία σκοπεύει να αναζωογονήσει το απραγματοποίητο σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου "South Stream", με τη συμμετοχή και της Ελλάδας.

Μεγάλη αισιοδοξία επικρατεί στην Βουλγαρία με το καινούργιο  σχέδιο "Ποσειδών", που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τον νεκρό "South Stream", και στο οποίο προβλέπεται συμμετοχή και της Ελλάδας.

Η Ρωσία σκοπεύει να αναζωογονήσει το απραγματοποίητο σχέδιο για αγωγό φυσικού αερίου "South Stream", που έπρεπε να φτάσει από τις ρωσικές ακτές μέσω του βυθού της Μαύρης θάλασσας στην ακτή της Βουλγαρίας και από εκεί και στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που δημοσιεύει η Βουλγαρική Ραδιοφωνία.

Σύμφωνα μ’ αυτές, ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που ανακοίνωσε την 1η Δεκεμβρίου 2014, ότι το σχέδιο είναι "νεκρό" και κατηγόρησε γι' αυτό την Βουλγαρία και τις Βρυξέλλες, έρχεται να αλλάξει την κατάσταση. Το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο και γίγαντας στον κλάδο του φυσικού αερίου Gazprom, όπως φαίνεται, δεν εγκατέλειψε πλήρως την ιδέα του για νότιο διάδρομο αερίου, που φαινόταν, ότι τελείως διακόπηκε μετά και την αποτυχία του σχεδίου "Turkish Stream", το οποίο στις συνθήκες δριμείας αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ορατό μέλλον.

Με δεδομένο ότι η Ρωσία χρειάζεται πολύ έναν αγωγό στο νότιο τμήμα της Ευρώπης, και αφού τα σχέδιά της για διεύρυνση των προμηθειών αερίου για το βόρειο τμήμα της ηπείρου με την κατασκευή και δεύτερου "North Stream" απευθείας στην Γερμανία μέσω Βαλτικής, αντιμετώπισαν την έντονη αντίδραση σειράς ευρωπαϊκών κρατών, κυρίως των πρώην χωρών της ΕΣΣΔ, η Gazprom υπέγραψε αυτές τις μέρες με την ιταλική Edison και την ελληνική ΔΕΠΑ υπόμνημα προμήθειας αερίου στην Ιταλία, προερχόμενο από την Ελλάδα. Προς την οποία θα έρχεται από την Βουλγαρία. Όπως περίπου και με τον καταργηθέντα "South Stream", δηλαδή.

Οι Ρώσοι οικονομικοί παρατηρητές ομόφωνα συμπέραναν, ότι έτσι αποκαθίσταται ο "South Stream", επειδή για να φτάσει το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα από τον βυθό της Μαύρης θάλασσας, πρώτα πρέπει να βγει στην επιφάνεια στην βουλγαρική ακτή, απ' όπου μέσω του σχεδιαζόμενου βουλγαρικού κόμβο αερίου "Μπαλκάν" να κατευθύνεται μέσω του "Ποσειδώνα" από την Ελλάδα προς την Ιταλία. (Ήδη έχουμε υπογράψει συμφωνία με την Βουλγαρία για κατασκευή ενός κάθετου άξονα, αλλά έχει γίνει για να στέλνουμε εμείς υγροποιημένο αέριο σ’ αυτήν από την Αλεξανδρούπολη. Τώρα φαίνεται να αλλάζει κατεύθυνση η ροή).

Το ότι το νέο ρωσικό σχέδιο είναι σημαντικό και ότι υπάρχουν όλες οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί "με την τήρηση των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης", όπως ρητά υπογραμμίζουν στη Μόσχα, συνηγορεί το γεγονός, ότι ο διευθυντής της Gazprom Αλεξέϊ Μίλερ το παρουσίασε στον ίδιο τον Πούτιν και έλαβε πράσινο φως.

Οι βουλγαρικές αρχές προς το παρόν δεν σχολιάζουν, αλλά είναι γνωστό, ότι επιμένουν πολύ στα σχέδιά τους να μετατρέψουν την χώρα τους σε ιδιόμορφο κέντρο αερίου στην Νότια και την Κεντρική Ευρώπη, αφού έδωσαν πλέον και επίσημο όνομα στο κέντρο αυτό - "Μπαλκάν".

Πάντως, η φράση κλειδί είναι η ανωτέρω "με την τήρηση των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης", η οποία αρνήθηκε τον "South Stream", με το επιχείρημα - πρόσχημα ότι η Gazprom ήταν και παραγωγός και προμηθευτής, ενώ για την προμήθεια έπρεπε να υπάρχει άλλη εταιρία. Τον σκόπελο αυτό τον ξεπέρασε η Ρωσία ιδρύοντας άλλη εταιρία, που τυπικώς μεν είναι ανεξάρτητη, αλλά πρόκειται για κοινό μυστικό ότι είναι θυγατρική της Gazprom.

Μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό τι ακριβώς θα διανέμει αυτό το κέντρο "Μπαλκάν", που σχεδιάζουν οι Βούλγαροι, αλλά πλέον η ιδέα αποκτά πιο συγκεκριμένες διαστάσεις. Η σιωπή των βουλγαρικών αρχών σ' αυτό το πρώιμο στάδιο είναι ευεξήγητη εν όψει της πικρής πείρας με το αποτυχημένο για καθαρά πολιτικούς λόγους αγωγό "South Stream".

Προφανώς έχουν φτάσει στο σωστό συμπέρασμα, ότι ενώ το ψάρι είναι ακόμη στη θάλασσα, είναι νωρίς να βάζουμε το τηγάνι στο μάτι, όπως λένε οι Βούλγαροι.

Πάντως, επικρατεί σχετική αισιοδοξία στην Βουλγαρία, ότι αυτήν την φορά το σχέδιο θα εγκριθεί από την Ε.Ε. Ίδομεν.