Skip to main content

Νέος καβγάς για τα δημοτικά τέλη στο δήμο Θεσσαλονίκης

Νέους τριγμούς στο εσωτερικό της «Πρωτοβουλίας» προκαλεί η απαίτηση για νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τον καθορισμό των δημοτικών τελών.

Νέους τριγμούς στο εσωτερικό της «Πρωτοβουλίας» αλλά και νέα αντιπαράθεση μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης προκαλεί η απαίτηση για νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τον καθορισμό των δημοτικών τελών του τρέχοντος έτους, μετά την ακύρωση της προηγούμενης από τον γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Το θέμα έρχεται εκ νέου, αρχικά στην αυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και εν συνεχεία στο δημοτικό συμβούλιο.

Είχε εισαχθεί προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή την προηγούμενη Τετάρτη όμως τελικά αποσύρθηκε μετά την αντίδραση αρκετών μελών της μεταξύ των οποίων οι Ανδρέας Κουράκης και Λάζαρος Ζαχαριάδης από την πλειοψηφία και ο Μάκης Κυριζίδης από την μείζονα αντιπολίτευση. Οι τρεις ζήτησαν να δοθούν εξηγήσεις από το αρμόδιο τμήμα Ανταποδοτικών Τελών και την αντιδημαρχία Οικονομικών σχετικά με τους λόγους για τους οποίους απαιτείται η έκδοση νέας απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο.

Ξέχασαν πλεόνασμα 7,6 εκατ.

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά την απόφαση του γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, στις 13-4-2016 με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση 1488/2015 του δημοτικού συμβουλίου για τον καθορισμό των δημοτικών τελών για το έτος 2016 (η πλήρης απόφαση εδώ). Ο λόγος της ακύρωσης είναι ότι κατά τον καθορισμό των τελών δεν είχε προϋπολογισθεί στα έσοδα για το 2016 το πλεόνασμα το οποίο είχε προκύψει από τα ανταποδοτικά τέλη το 2015 και το οποίο ανήλθε στα 7.614.830,74 ευρώ!

Όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις από την αποκεντρωμένη γι’ αυτή την παράλειψη η δικαιολογία του δήμου Θεσσαλονίκης ήταν ότι «κατά τη σύνταξη της εισήγησης για τον καθορισμό των τελών για το έτος 2016 η διαχειριστική περίοδος 2015 ήταν σε εξέλιξη, γι’ αυτό δεν λήφθηκε υπόψη το πιθανό υπόλοιπο που θα προέκυπτε στο τέλος του 2015». Ωστόσο, η αποκεντρωμένη έκρινε πως η αιτιολογία αυτή «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ελήφθη στις 19-10-2015» ενώ ήταν ήδη γνωστό το πλεόνασμα των περίπου 2,5 εκατ. έως τον Ιούλιο, το οποίο αγνοήθηκε. Όπως προέκυψε στη συνέχεια ήδη στις 31-7-2015 το πλεόνασμα ήταν 2.573.445 ευρώ, στις δε 31-10-2015 ήταν 4.385.320 ευρώ για να κλείσει τελικώς η χρονιά με πλεόνασμα 7.614.830,74 ευρώ.

Το σκεπτικό της ακύρωσης

Όπως ρητώς αναφέρεται στην απορριπτική απόφαση της αποκεντρωμένης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τις υπουργικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους καθώς και τη νομολογία (αποφάσεις ΣτΕ) οι προϋπολογισμοί των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι (έσοδα ίσον έξοδα).

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην απόφαση ότι «σύμφωνα με την ΚΥΑ 64871/15-11-2007 των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών «τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα καλύπτουν υποχρεωτικά τις δαπάνες των αντίστοιχων υπηρεσιών, αλλά δεν υπερβαίνουν το ύψος των δαπανών αυτών, γιατί διαφορετικά υποκρύπτεται φορολογία, πράγμα το οποίο είναι αντίθετο με το χαρακτήρα των υπηρεσιών αυτών, ως ανταποδοτικών».

Επίσης, σύμφωνα με το 50106/31-12-2013 έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών «σε περίπτωση που τα εισπραχθέντα σε κάποιο έτος υπολείπονται των δαπανών, τα έσοδα που λόγω της υστέρησης δεν πραγματοποιήθηκαν πρέπει να προστεθούν στα έξοδα του επόμενου έτους και αντίθετα, στην περίπτωση που υπερκαλύπτουν τις δαπάνες, να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των δαπανών του επόμενου έτους».  

Επιπλέον στην προαναφερόμενη ΚΥΑ δηλώνεται ότι «τα έσοδα από δημοτικά τέλη καλύπτουν αποκλειστικά και μόνο τις δαπάνες των αντίστοιχων υπηρεσιών και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλες δαπάνες των ΟΤΑ. Η τήρηση της αρχής αυτής, τόσο κατά τον καθορισμό των συντελεστών όσο και κατά τον έλεγχο των προϋπολογισμών, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη…».

Απόπειρα εξόφλησης προστίμου

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης παραβίασε και αυτή τη δεύτερη πρόνοια της ΚΥΑ καθώς με το πλεόνασμα των 7,6 εκατ. ευρώ επιχείρησε να αποπληρώσει περίπου ισόποσο χρέος για πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στο δήμο από την Εφορία και αφορούσαν την υπόθεση της υπεξαίρεσης.

Μετά την ακύρωση της 1488/2015 απόφασης για τον καθορισμό των δημοτικών τελών για το έτος 2016 το δημοτικό συμβούλιο προχώρησε στις 25-4-2016 σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού εμφανίζοντας αυτή τη φορά τα πλεόνασμα των 7,6 εκατ. ευρώ στα αναμενόμενα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη για το τρέχον έτος, ανεβάζοντάς τα από τα 51,6 εκατ στα 59,2 εκατ. Συγχρόνως, όμως, αύξησε αυθαίρετα κατά το ίδιο ποσό και τις προβλεπόμενες δαπάνες προκειμένου να υπάρξει ισοσκελισμός.

Ο νέος προϋπολογισμός ανταποδοτικών τελών ήρθε προς έγκριση την περασμένη Τετάρτη στην Οικονομική Επιτροπή όπου συνάντησε ισχυρές αντιρρήσεις, τόσο από την πλειοψηφία, όσο και από την αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, ο πρώην αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης ρώτησε γιατί, όταν ελήφθη η απόφαση για τα ανταποδοτικά του 2016 αγνοήθηκε το πλεόνασμα των 7,6 εκατ. από τα ανταποδοτικά του 2015 και ζήτησε να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις. Ανάλογες ενστάσεις εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Λάζαρος Ζαχαριάδης.

Γιατί όχι μείωση δημοτικών τελών;

Ο εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης Μάκης Κυριζίδης χαρακτήρισε «αδιανόητο» να υπάρχουν πλεονάσματα και την ίδια ώρα ο δήμος να λαμβάνει τραπεζικό δάνειο για να βελτιώσει τον ηλεκτροφωτισμό. Μιλώντας στην Voria.gr ο κ. Κυριζίδης τόνισε πως «ήταν απολύτως βέβαιο ότι θα υπήρχε πλεόνασμα καθώς το κόστος στον τομέα αποκομιδής απορριμμάτων θα ήταν μικρότερο. Οι λόγοι γι’ αυτό ήταν πολλοί. Αφενός υπήρχαν καινούργια απορριμματοφόρα, άρα δεν θα υπήρχαν δαπάνες επισκευής, είχε μειωθεί η τιμή των καυσίμων, αλλά και το μισθολογικό κόστος αφού η καθαριότητα δούλευε κυρίως με οκταμηνίτες. Επίσης μειώθηκε το έργο λόγω της αύξησης της ανακύκλωσης, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η διοίκηση. Συνεπώς, εφόσον γνώριζαν ότι υπήρχε πλεόνασμα θα μπορούσε να γίνει μείωση των δημοτικών τελών ως και 18% περίπου», τονίζει ο κ. Κυριζίδης.

Ερωτηματικά για το δάνειο

Ο εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης θέτει και το ζήτημα του τραπεζικού δανείου ύψους 3,8 εκατ. ευρώ το οποίο έλαβε ο δήμος προκειμένου να αλλάξει τον ηλεκτροφωτισμό σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. «Όταν έχεις πλεόνασμα από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού δεν μπορείς να παίρνεις δάνειο για έργα σε αυτόν τον τομέα», τονίζει ο κ. Κυριζίδης.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε και στην τελευταία δημοτική ομάδα της «Πρωτοβουλίας». Εκεί ο κ. Κουράκης επέκρινε τη διοίκηση επειδή δεν είχε ενημερώσει τους δημοτικούς συμβούλους, ακόμη και της πλειοψηφίας, για την ύπαρξη πλεονάσματος. «Μας έλεγαν τότε, όταν ήρθε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για τη σύναψη του δανείου για τον ηλεκτροφωτισμό, ότι θα πρέπει να το πάρουμε γιατί δεν υπήρχαν πόροι για να κάνουμε το έργο. Αποδεικνύεται ότι η επιχειρηματολογία αυτή δεν ευσταθούσε», δηλώνει στο Voria.gr ο κ. Κουράκης. Προσθέτει, δε, πως εάν χρησιμοποιούσαμε ίδιους πόρους από το πλεόνασμα για το νέο ηλεκτροφωτισμό το έργο θα είχε ήδη τελειώσει, ενώ τώρα είναι αμφίβολο εάν θα προλάβουμε να το δημοπρατήσουμε.  

Υπό το βάρος των ενστάσεων που εκφράστηκαν την περασμένη Τετάρη ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Πέτρος Λεκάκης ανέβαλε τη λήψη απόφασης, παραπέμποντας στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής.