Skip to main content

Νέος πονοκέφαλος ύψους 10 δισ. ευρώ για την κυβέρνηση

Ενώ η προσοχή όλων είναι συγκεντρωμένη στο μείζον ζήτημα του νέου προγράμματος, ένα άλλο, εξίσου σημαντικό, αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Ως γνωστόν, ενός κακού, μύρια έπονται. Ο κανόνας, δυστυχώς, έρχεται να επιβεβαιωθεί για ακόμα μια φορά στην πράξη. Έτσι, ενώ η προσοχή όλων είναι συγκεντρωμένη στο μείζον ζήτημα του νέου προγράμματος, ένα άλλο, εξίσου σημαντικό, αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Ο λόγος αφορά στις αυξήσεις κεφαλαίου που θα απαιτηθούν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενδεχομένως και πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Αν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και έχει προηγηθεί ένα ράλι αποδόσεων στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, τότε είναι πολύ πιθανό, στη διαδικασία να συμμετάσχουν και ιδιώτες επενδυτές.

Σε αντίθετη περίπτωση, το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί και υπολογίζεται σε περίπου 10 δισ. ευρώ, θα καλυφθεί εξ' ολοκλήρου: α) είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, καθώς ως γνωστόν διαθέτει ένα άμεσα αξιοποιήσιμο μαξιλάρι της τάξης των 11 δις ευρώ β) είτε μέσω του ESM, απευθείας, ο οποίος όμως θα διορίσει και τις διοικήσεις των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση και οι εξελίξεις από αυτό το μέτωπο αναμένονται σοβαρές, πιθανότατα προς το τέλος του τρέχοντος έτους ή σε κάθε περίπτωση κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2016.