Skip to main content

Νετανιάχου: Καμία διαπραγμάτευση με κυβέρνηση που στηρίζεται σε Χαμάς

Ο πιο πρόσφατος γύρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων είχε τερματιστεί το 2014.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με μια παλαιστινιακή κυβέρνηση η οποία θα εξαρτάται από τη στήριξη του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αντιδρώντας στη συμφωνία συμφιλίωσης των δύο ισχυρότερων παλαιστινιακών παρατάξεων. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η Χαμάς, η οποία κυριαρχεί στη Γάζα, και η Φάταχ του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, η οποία εδρεύει στη Δυτική Όχθη, επισφράγισαν την περασμένη εβδομάδα στο Κάιρο μια συμφωνία βάσει της οποίας η Χαμάς θα παραδώσει στη Φάταχ τον έλεγχο της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής σημασίας συνοριακής διέλευσης στη Ράφα.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, η οποία συνήφθη με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, ο έλεγχος της Γάζας και της Δυτικής Όχθης θα περιέλθει στην κυβέρνηση της Φάταχ υπό τον πρωθυπουργό Ράμι αλ Χαμντάλα, ενώ δεν προβλέπεται να αναλάβουν υπουργεία στελέχη της Χαμάς.

Ο πιο πρόσφατος γύρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων είχε τερματιστεί το 2014, εν μέρει εξαιτίας της αντίθεσης της ισραηλινής κυβέρνησης σε μια προηγούμενη απόπειρα αποκατάστασης της ενότητας των παλαιστινιακών παρατάξεων και της συνέχισης της εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα, μεταξύ άλλων.

Ο Νετανιάχου επανέλαβε έπειτα από μια συνεδρίαση του λεγόμενου συμβουλίου ασφαλείας της κυβέρνησής του χθες την απαίτηση του Ισραήλ η Χαμάς να ικανοποιήσει μια σειρά όρων που έχει θέσει, πριν ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις. Κατ' εφαρμογή «προηγούμενων αποφάσεων», το Ισραήλ «δεν θα διεξαγάγει διπλωματικές διαπραγματεύσεις με μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα εξαρτάται από τη Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση η οποία καλεί να καταστραφεί το Ισραήλ, όσο δεν εκπληρώνει τους ακόλουθους όρους», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε κατόπιν σε επτά όρους, οι σημαντικότεροι εκ των οποίων προβλέπουν ότι: η Χαμάς θα προχωρήσει στην αναγνώριση του Ισραήλ· θα καταθέσει τα όπλα· θα διακόψει πλήρως τις σχέσεις της με το Ιράν· θα επιστρέψει τα πτώματα ισραηλινών στρατιωτών και θα απελευθερώσει ισραηλινούς στρατιώτες και πολίτες που οι ισραηλινές αρχές πιστεύουν πως κρατούνται στη Γάζα· ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή του Αμπάς θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της ασφάλειας στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα.