Skip to main content

Ντιμιτρόφ: Λύση αποδεκτή από τους πολίτες και των δύο χωρών (video)

«Υπάρχει πραγματική βούληση να ξεπεραστεί αυτό, με τέτοιον τρόπο που δεν θα απαξιώνεται κανείς, ενώ θα ανοίξει τις πόρτες για το μέλλον», επισήμανε.

«Επιχειρούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ στην κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Νίκο Κοτζιά, επισημαίνοντας ότι όταν οι δύο πλευρές συζητούν για το μέλλον είναι δύσκολο να βρεθούν διαφορές. Ωστόσο, προσέθεσε, για να φθάσουν σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεπεραστεί και να επιλυθεί η διαφορά γύρω από το όνομα. Χαρακτήρισε τις ισορροπίες γύρω από αυτό το ζήτημα ως πολύ ευαίσθητες όσον αφορά στην κοινή γνώμη και των δύο χωρών με τις υπάρχουσες προκαταλήψεις.

Ο κ. Ντιμιτρόφ υπογράμμισε ότι και από τις δύο πλευρές «υπάρχει πραγματική βούληση να ξεπεραστεί αυτό, με τέτοιον τρόπο που δεν θα απαξιώνεται κανείς, ενώ θα ανοίξει τις πόρτες για το μέλλον». Και πρόσθεσε: «Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουμε εκ νέου το ζήτημα από κοινού με τον διαμεσολαβητή, και θα έχουμε πολύ περισσότερα», «διότι οι συνομιλίες θα αφορούν αποκλειστικά αυτό το ζήτημα και αν υπάρξει ανάγκη, θα συνεννοηθούμε να ξαναειδωθούμε και περισσότερες φορές, αν χρειαστεί, έως ότου βρούμε κάποιον τρόπο να προωθήσουμε τα πράγματα προς τα εμπρός».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι επιχειρείται από κοινού «να κάνουμε κάτι που θα είναι επαρκώς καλό και για τις δύο πλευρές».

Σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ, «βιώσιμη λύση είναι αυτή η οποία, με τη βοήθεια και των δύο πλευρών, θα είναι αποδεκτή και στις δύο πλευρές και εκ μέρους της κοινής γνώμης και από τους πολίτες. Είναι υποχρέωσή μας να φθάσουμε σε σημείο που θα είμαστε έτοιμοι να το ανοίξουμε αυτό και να το προτείνουμε και να το υπερασπιστούμε».

Και συμπλήρωσε: «Εγώ ειλικρινά, κάποιες φορές, νομίζω ότι παρότι είμαστε σε διαφορετικές πλευρές και εκπροσωπούμε διαφορετικές απόψεις, ταυτόχρονα βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά, διότι προσπαθούμε να ανοίξουμε δρόμο για το μέλλον. Και κάποιες φορές βιώνω τους διαφωνούντες με τον συμβιβασμό σαν να είναι στην άλλη πλευρά, διότι τραβούν προς τα πίσω. Και αυτό είναι ένα είδος αγώνα μεταξύ του μέλλοντος και του παρελθόντος».

«Εμείς εδώ στα Βαλκάνια», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, «έχουμε τόσο πολύ παρελθόν, ενώ κάποιες φορές δεν έχουμε πολύ μέλλον, και νομίζω ότι θα είναι πολύ σημαντικό οι δυνάμεις που θέλουν να ανοίξουν το μέλλον να καταφέρουν να υπερβούν τα εμπόδια».

«Και βιώσιμη λύση, κατά την άποψή μου, είναι αυτή που θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να προχωρήσουν μπροστά και να είναι αποδεκτή. Να κοιταχτούμε στα μάτια και να χαιρετίσουμε ο ένας τον άλλον σαν άνθρωποι, είμαστε γείτονες και θα είμαστε πάντοτε γείτονες και νομίζω πως εάν αυτό το παίξουμε επιδέξια θα έχουμε και κοινό μέλλον, ευρωπαϊκό, όπου πιθανότατα θα μοιραστούμε πολλά συμφέροντα. Θα καταστούμε φυσικοί σύμμαχοι».

Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για προσπάθεια εξεύρεσης μίας τίμιας, δίκαιης και σωστής λύσης που θα παίρνει υπόψη της τα κύρια συμφέροντα της κάθε πλευράς.