Skip to main content

Νίκος Παππάς: Η κυβέρνηση επενδύει στην ευφυή γεωργία

Άρθρο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στην έκτακτη έντυπη έκδοση της Voria.gr για την έκθεση Agrotica

του Νίκου Παππά*

Η ανάπτυξη, ιδίως η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, έχει τεθεί από τη σημερινή Κυβέρνηση ως βασική προτεραιότητα του καθημερινού της έργου.

Ο στόχος αποδίδει. Τα στοιχεία δείχνουν ανάκαμψη της οικονομίας, με την ανάπτυξη να αγγίζει το 2%, την παραγωγή να αυξάνεται κατά 4,4% και τις εξαγωγές να είναι 15,5% υψηλότερα από πέρυσι. Το σημαντικό για τους πολίτες είναι πως τα αποτελέσματα αυτά περνούν στην κοινωνία. Μέσα σε τρία χρόνια, η ανεργία μειώθηκε κατά 6%, οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 320 χιλιάδες, οι μέσες απολαβές αυξήθηκαν κατά 9,3% το 2016 και κατά 3,6% το 2017.

Παράλληλα με την προσπάθεια που γίνεται στην οικονομία, όπως και στην οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, ένα νέο ξεκίνημα επιχειρείται τον τελευταίο ενάμισι χρόνο στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής.

Σταθερό στόχο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αποτελεί η διάχυση των ωφελειών που προκύπτουν από τις νέες τεχνολογίες σε όλους τους πολίτες. Στόχος μας είναι να κάνουμε κάθε πολίτη, κάθε τομέα συμμέτοχο στη νέα εποχή. Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής είναι από τους πρώτους που θα κληθούν να αξιοποιήσουν τα νέα ψηφιακά εργαλεία.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής από κοινού με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Υπουργό, Βαγγέλη Αποστόλου, έχουν ήδη σχεδιάσει ένα έργο πρότυπο. Τη δημιουργία μίας τεχνολογικής πλατφόρμας για τη συλλογή δεδομένων, σχετικών με την αγροτική παραγωγή, το έδαφος, την καλλιέργεια, την ατμόσφαιρα, το νερό και την αγροτική εκμετάλλευση, με τη «συνεργασία» επίγειων σταθμών και δορυφόρων και την αξιοποίηση των νέων δικτύων ίντερνετ που φέραμε σε κάθε γωνιά της χώρας.

Στόχος του προγράμματος, στο οποίο θα μπορούν να μετάσχουν όλοι οι άνθρωποι της υπαίθρου χωρίς εξαιρέσεις, είναι να καταστεί πιο αποτελεσματικό το έργο του αγρότη, να μειωθεί το κόστος παραγωγής –σε ορισμένες καλλιέργειες, ακόμη και περισσότερο από 30%- και να αυξηθεί η απόδοση της καλλιέργειάς του.

Αυτό θα οδηγήσει σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, η εφαρμογή του οποίου θα επιφέρει αύξηση στα εισοδήματα, βελτίωση των προϊόντων και της ανταγωνιστικότητας και νέες θέσεις εργασίας.

Πριν από λίγες ημέρες, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, το πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2018, με προϋπολογισμό 33,5 εκατ. ευρώ.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια ακούστηκαν μεγάλα και όμορφα λόγια για τη στήριξη των αγροτών μας μέσα από τα εργαλεία της νέας εποχής. Ακούστηκαν  πολλά, αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Τουλάχιστον, δεν εφαρμόστηκαν με σχέδιο και ισότιμη πρόσβαση όλων των ενδιαφερομένων.

Αυτό, όμως, αλλάζει. Ο κόπος των αγροτών μας αξίζει. Και με την ευφυή γεωργία θα αξίζει ακόμη περισσότερο.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, με επιμονή. Για να φέρουμε το Αύριο, Σήμερα για Όλους.

*Ο Νίκος Παππάς είναι υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την έκτακτη έντυπη έκδοση της Voria.gr για την έκθεση Agrotica