Skip to main content

Νίμιτς: Η Ελλάδα δεν αρνείται την ταυτότητα της ΠΓΔΜ

Ο ειδικός διαμεσολαβητής ανέφερε ότι δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών το ζήτημα ταυτότητας - Πώς σχολίασαν τις δηλώσεις κύκλοι του ΥΠΕΞ

Τη θέση του πως η Ελλάδα δεν αρνείται την ταυτότητα της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο διασομελαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σήμερα από τα Σκόπια όπου βρέθηκε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας (δείτε εδώ).

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν οι προτάσεις του, εκτός του ονόματος, αφορούν και το θέμα της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών το ζήτημα αυτό και πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμανε άρνηση της ταυτότητας του λαού της ΠΓΔΜ.

Επικεντρωνόμενο μάλιστα στη δήλωση αυτή του κ. Νίμιτς, η ενημερωτική ιστοσελίδα Balkan Insight φέρει ως τίτλο του ρεπορτάζ της από τα Σκόπια: «Ο Νίμιτς αποκλείει τα ζητήματα ταυτότητας από τις διαπραγματεύσεις για το όνομα».

Τι απαντά το ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν άφησε ασχολίαστη τη δήλωση Νίμιτς.

Κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ απάντησαν με προσεκτική διατύπωση: «Εμείς έχουμε διατυπώσει τις θέσεις μας με σαφήνεια. Δεν ερμηνεύουμε τον κ. Νίμιτς. Δεν ερμηνεύει ο κ. Νίμιτς εμάς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο Reuters δήλωσε αισιόδοξος ότι το Σκοπιανό θα έχει λυθεί μέχρι τον Ιούνιο (δείτε εδώ).