Skip to main content

Νυν και πρώην δήμαρχος κατηγορούνται για ατασθαλίες στα λουτρά Λαγκαδά

Ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος συνολικά εννέα ατόμων, μεταξύ των οποίων είναι ο νυν δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης και ο πρώην Γιάννης Αναστασιάδης.

Στο στάδιο της κύριας ανάκρισης βρίσκεται η υπόθεση με τις οικονομικές ατασθαλίες στη Δημοτική Επιχείρηση Εκμετάλλευσης Ιαματικών Πηγών Λαγκαδά (ΔΕΕΙΠΛ). Με παραγγελία του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέα Ζήση, τον περασμένο Δεκέμβριο, ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος συνολικά εννέα ατόμων, μεταξύ των οποίων είναι ο νυν δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης και ο πρώην Γιάννης Αναστασιάδης αλλά και διατελέσαντες πρόεδροι και αντιπρόεδροι της δημοτικής επιχείρησης, από το 2009 έως το 2012.

Η επιχείρηση ιδρύθηκε, μεταξύ άλλων, με σκοπό να γίνουν επενδυτικές δαπάνες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Όταν μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία, επρόκειτο να προχωρήσει σε  αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ενώ για τον ίδιο λόγο ελήφθη δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από ιδιωτική τράπεζα. Υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση και τα χρήματα εκταμιεύτηκαν, το Φθινόπωρο του 2010.

Από την προκαταρκτική έρευνα προέκυψε ότι «τμήμα χρημάτων καταναλώθηκε σε "άσχετα έργα" του δήμου Λαγκαδά ενώ αγνοείται η τύχη  χρηματικού ποσού περίπου 700.000 ευρώ καθώς δεν εντοπίστηκαν τα αντίστοιχα παραστατικά». Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, το συνολικό ποσό δεν χρησιμοποιήθηκε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΕΙΠΛ.

Για το αδίκημα της «απιστίας» ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος 7 διατελεσάντων προέδρων και αντιπροέδρων του ΔΣ της ΔΕΕΙΠΛ. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο τότε δήμαρχος και αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Λαγκαδά που κατηγορούνται για «άμεση συνέργεια»  στην απιστία που φέρονται ότι τέλεσαν οι συγκατηγορούμενοι τους. Στο «κάδρο»  των κατηγορουμένων είναι ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Αναστασιάδης που διατέλεσε και πρόεδρος της ΔΕΕΙΠΛ.