Skip to main content

Νίνα Κουφοχρήστου, σοπράνο στην Όπερα του Βούπερταλ

Κάθε βδομάδα το πορτραίτο ενός επιτυχημένου Έλληνα στη Γερμανία. Σήμερα η Νίνα Κουφοχρήστου, σοπράνο στην Όπερα του Βούπερταλ

«Θυμάμαι να είμαι πολύ μικρή, ίσως τριών, τεσσάρων, πέντε χρονών και να παρακαλάω τους γονείς μου να πάω στο ωδείο, να μου πάρουν ένα μικρό πιανάκι, να μάθω κι εγώ κάποιο όργανο» αναπολεί γεμάτη ενθουσιασμό η Νίνα Κουφοχρήστου.

Η σημερινή σοπράνο στην Όπερα του Βούπερταλ όχι μόνο έπεισε τους γονείς της αλλά στη συνέχεια κατάφερε να πείσει με το ταλέντο της τους πάντες.

Στην οικογένειά της στα Τρίκαλα, όπου μεγάλωσε, υπήρχε αγάπη για τη μουσική αλλά όχι κλασικά ακούσματα. Η αρχή με το τραγούδι έγινε στη χορωδία του σχολείου, όπου πάντα αποσπούσε καλές κριτικές και οι καθηγήτριές της ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Η Νίνα Κουφοχρήστου αγαπούσε πολύ τη μουσική αλλά κυρίως τη σόουλ, τα σμυρνέικα και τα νησιώτικα. Από τα έντεκα χρόνια της ήξερε ήδη ότι ήθελε να γίνει τραγουδίστρια. Την όπερα όμως την αγάπησε αργότερα μέσα από τον Μότσαρτ. Όταν κάποτε σε ένα γκαλά άκουσε την άριά του «Η βασίλισσα της νύχτας» αποφάσισε πως αυτό ήταν το είδος της μουσικής που ήθελε να ερμηνεύσει.

Η αγάπη για τη σκηνή και η φυσική συστολή

Παρά τα θετικά σχόλια όμως που αποσπούσε το μεγαλύτερο της εμπόδιο ήταν μια φυσική συστολή που τη διέκρινε. Ένα εμπόδιο που αποφάσισε, όπως λέει, να ξεπεράσει διότι η αγάπη της για τη σκηνή ήταν πολύ πιο ισχυρή.

Οι σπουδές μουσικολογίας στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης δεν της αρκούσαν ωστόσο για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της κι έτσι προχώρησε σε σπουδές Μονωδίας Μελοδραματικής στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση ολοκλήρωσε  τις μεταπτυχιακές της σπουδές τραγουδιού στο μουσικό πανεπιστήμιο της Κολωνίας.

Σήμερα η Νίνα Κουφοχρήστου είναι μόνιμο μέλος της Όπερας του Βούπερταλ. Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου είναι η πρεμιέρα του έργου «Χάνσελ και Γκρέτελ», όπου συμμετέχει ερμηνεύοντας κάποιες μέρες δυο καλά ξωτικά τον «Αμμούλη» και τον «Δροσοσταλίτσα» και κάποιες μέρες την Γκρέτελ.

Στον ελεύθερο χρόνο της προτιμάει πάντως να μην ακούει μόνο κλασική μουσική αλλά και metal, όπως και αρκετή ελληνική μουσική. Αγαπημένη της διασκέδαση είναι το θέατρο και οι συναντήσεις με φίλους.

Όσο για τα όνειρά της, αυτά όπως λέει, αλλάζουν καθημερινά. Το σίγουρο είναι πάντως πως θέλει να εμφανιστεί σε όσες περισσότερες όπερες και μουσικές σκηνές του κόσμου μπορεί. Στην Ελλάδα θα εμφανιστεί στις 30 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα συμμετέχοντας σε ένα γκαλά Όπερας.

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle