Skip to main content

Νοβότνι: Η ΕΚΤ θα κρατήσει στάση αναμονής για την αύξηση των επιτοκίων

Τα αρνητικά επιτόκια δεν μπορούν να αποτελέσουν μόνιμο χαρακτηριστικό της νομισματικής πολιτικής, υποστήριξε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει στάση αναμονής όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι.

Η ΕΚΤ αποφάσισε τον προηγούμενο μήνα να βάλει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του έτους, αλλά ο κ. Νοβότνι τόνισε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα τουλάχιστον ως το τέλος του καλοκαιριού και του 2019.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Νοβότνι τόνισε σε οικονομικό συνέδριο στη Ζυρίχη ότι ο Μάριο Ντράγκι είχε επισημαίνει στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση στις 14 Ιουνίου πως η κεντρική τράπεζα δεν θα προκαταλάβει πότε θα γίνει η επόμενη αύξηση επιτοκίου. «Βλέποντας και κάνοντας και νομίζω ότι αυτή είναι η απάντηση που πρέπει να δώσουμε σε αυτό» σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Νοβότνι επισήμανε, ωστόσο, πως τα αρνητικά επιτόκια δεν μπορούν να αποτελέσουν μόνιμο χαρακτηριστικό της νομισματικής πολιτικής.

Όσον αφορά το επίμαχο θέμα των δασμών, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε πως οι κίνδυνοι από έναν εμπορικό πόλεμο είναι λιγότερο δραματικοί από ό,τι φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Πρόσθεσε ωστόσο πως εκτός από έναν εμπορικό πόλεμο, μπορεί να ξεσπάσει ένας νομισματικός πόλεμος, ο οποίος θα έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις.