Skip to main content

Nοβότνι: Τον Δεκέμβρη οι αποφάσεις για το QE της ΕΚΤ

Ο Νοβότνι χαρακτήρισε επιτυχημένη την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αλλά τόνισε πως υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να επιτύχει.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει το Δεκέμβριο για την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε την Πέμπτη ο Έβαλντ Νοβότνι.

«Θα ληφθούν δύο αποφάσεις. Η μία φυσικά, είναι η επέκταση, σε ποιο βαθμό, για πόση διάρκεια» δήλωσε σε ομιλία του στην Κύπρο. «Η άλλη φυσικά είναι η στάθμιση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσουμε και άλλα στοιχεία ενεργητικού και το ερώτημα είναι ποια και αν έχουμε αρκετά να αγοράσουμε» τόνισε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Νοβότνι χαρακτήρισε επιτυχημένη την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αλλά τόνισε πως υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να επιτύχει. «Χρειάζεται βοήθεια και από την δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» σημείωσε.

Ο ίδιος επισήμανε ακόμα πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι αποφασισμένοι να αποφύγει η ευρωζώνη μια κατάσταση παρατεταμένης χαμηλής ανάπτυξης και πληθωρισμού, όπως στην Ιαπωνία.