Skip to main content

Νταβούτογλου: Χερσαίες δυνάμεις στη Συρία αν χρειαστεί να αμυνθούμε

Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα μέτρα για να αμυνθούμε, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όπως και στο εξωτερικό, τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

'Ετοιμη να αναπτύξει στρατεύματα στη συριακή επικράτεια αν χρειαστεί να αμυνθεί είναι η Τουρκία όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξη του.

«Εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, θα στείλουμε χερσαίες δυνάμεις. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα μέτρα για να αμυνθούμε, στο εσωτερικό της Τουρκίας όπως και στο εξωτερικό», ανέφερε ο Νταβούτογλου στη συνέντευξή του στο αλ Τζαζίρα.

Η τουρκική πόλη Κιλίς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, πλήττεται σχεδόν καθημερινά από ρουκέτες οι οποίες εκτοξεύονται, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, από περιοχές που κατέχει το ΙΚ στη συριακή επικράτεια. Τα πυρά αυτά έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Έπειτα από κάθε εκτόξευση ρουκετών, το τουρκικό πυροβολικό ανταποδίδει τα πυρά, βομβαρδίζοντας θέσεις του ΙΚ στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το επιτελείο. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αναπτυχθεί στρατιωτικές ενισχύσεις στην επαρχία Κιλίς.

Το ΙΚ έχει υποστεί «βαριές απώλειες εξαιτίας των επιχειρήσεών του εναντίον της Κιλίς κι αν αυτές συνεχιστούν, θα υποστεί απώλειες ακόμη πιο βαριές», προειδοποίησε εξάλλου σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου, η Τουρκία έχει την απαραίτητη «νομιμοποίηση» για να προχωρήσει σε μονομερή ανάληψη δράσης στη Συρία, για «να αμυνθεί», όμως «προτιμούμε πάντοτε (να υπάρχει) μια διεθνής συναίνεση», καθώς το ΙΚ είναι «ένα ζήτημα που απασχολεί ολόκληρο τον κόσμο».

Η Τουρκία είχε ήδη αναφερθεί στο ενδεχόμενο μιας χερσαίας επέμβασης στο συριακό έδαφος στο παρελθόν, χωρίς όμως να κάνει λόγο περί μονομερούς δράσης.

Κράτος-μέλος του NATO και του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ, η Τουρκία μοιάζει να κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς που εξαπολύει στη βόρεια Συρία, έπειτα από μια σειρά πολύνεκρων επιθέσεων στη δική της επικράτεια.

Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν σε μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο η οποία διαπράχθηκε την Κυριακή στην Γκαζιάντεπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, η οποία διαπράχθηκε από ένα «μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που συνδέεται με το Ντάες» (αραβικό ακρώνυμο του ΙΚ), σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.