Skip to main content

Ντράγκι: Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη

Σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή, διαπιστώνει ο επικεφαλής της ΕΚΤ - Τι λέει για Ασφαλιστικό και πρώτη αξιολόγηση

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, από το Νταβός, τονίζοντας όμως πως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συμφωνία ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα και με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Παράλληλα, σχολίασε πως υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη χρηματοοοικονομική νομοθεσία.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, είπε πως αποτελεί πρόκληση αλλά και ευκαιρία για την Ευρώπη, όμως είναι πολύ νωρίς να πει κανείς το πόσο θα χρειαστεί για να μετατραπεί η πρόκληση σε ευκαιρία.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ακόμη πως οι διαφορετικές νομισματικές πολιτικές σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη αντανακλούν διαφορετικές καταστάσεις στις οικονομίες.

Όπως σημείωσε, παράγοντες που θα οδηγήσουν την ευρωπαϊκή ανάκαμψη είναι η νομισματική πολιτική, οι τιμές του πετρελαίου αλλά και η ουδέτερη δημοσιονομική πολιτική.

Ο κ. Ντράγκι σχολίασε πως η Fed εκτέλεσε άψογα τη μεταστροφή προς τη σύσφιξη, συμπληρώνοντας ότι οι νομισματικές πολιτικές των δύο περιοχών θα βρίσκονται σε αποκλίνοντα μονοπάτια για κάποιο διάστημα.