Skip to main content

Ντράγκι: Πρέπει να είμαστε υπονομευτικοί και επίμονοι με το QE

Πολλοί δείκτες που μετρούν υφέρπουσες εξελίξεις στον πληθωρισμό δεν έχουν δεν κινούνται σταθερά προς τα πάνω, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει είναι «υπομονετική», «επίμονη» και «συνετή» όσον αφορά την ποσοτική χαλάρωση, ακόμα κι αν η οικονομία της ευρωζώνης ενισχύεται και απεξαρτάται από τη νομισματική πολιτική, έστειλε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι ο πληθωρισμός πράγματι κινείται σταδιακά προς το μεσοπρόθεσμο στόχο του κοντά στο 2%, όμως διευκρίνισε ότι η Ευρωτράπεζα πρέπει να δει «περαιτέρω αποδείξεις» πως η δυναμική των τιμών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, μεταδίδει ο ΣΚΑΙ.

Μιλώντας στη Φρανκφούρτη, εξήγησε ότι πολλοί δείκτες που μετρούν υφέρπουσες εξελίξεις στον πληθωρισμό δεν έχουν δεν κινούνται σταθερά προς τα πάνω.

Εν πολλοίς η τοποθέτηση Ντράγκι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας επιμήκυνσης της ποσοτικής χαλάρωσης και πέραν του Σεπτεμβρίου, όποτε είναι κανονικά προγραμματισμένο να λήξουν οι αγορές.

Τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη ήλθαν μία εβδομάδα αφότου η ΕΚΤ αποφάσισε να αποσύρει τη δέσμευσή της ότι θα αυξήσει τον όγκο των μηνιαίων αγορών ομολόγων εάν χρειαστεί, στέλνοντας έτσι σινιάλο πως η εποχή της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής αρχίσει με αργούς ρυθμούς να οδεύει προς το τέλος της.

Επί το παρόντος η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα αξίας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα.

Ο κ. Ντράγκι πάντως στάθηκε σήμερα και στις θετικές εξελίξεις στην πορεία της οικονομίας στη ζώνη το ευρώ, ειδικά στην αγορά εργασίας, όπου εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος για την ποιότητα των θέσεων που δημιουργούνται.

Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε την ανοδική πορεία των μισθών στη νομισματική ένωση – που αποτελεί και κομβικό παράγονται για την τόνωση του πληθωρισμού – όμως διευκρίνισε ότι έως τώρα η ανάκαμψη στις αμοιβές των εργαζόμενων είναι σαφώς πιο αργή σε σχέση με την ανάκαμψη της ευρύτερης οικονομίας.