Skip to main content

«Ντροπή σας κύριε Τραμπ»

Αποδοκίμασαν σε διαδήλωση κατά της οπλοκατοχής τους αμερικανούς πολιτικούς που δέχονται δωρεές από το αμερικανικό λόμπι όπλων.

Λίγες μέρες μετά από το μακελειό σε σχολείο της Φλόριντα με 17 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, επιζώντες, εκατοντάδες μαθητές και γονείς διαδήλωσαν το Σάββατο στην πόλη Φορτ Λόντερντεϊλ κατά της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ επικρίνοντας την πολιτική του προέδρου Τραμπ, ο οποίος, ως γνωστόν, απορρίπτει αυστηρότερους νόμους για την οπλοκατοχή.

Αίσθηση προκάλεσε η φορτισμένη ομιλία της επιζήσασας Έμα Γκονζάλες, πρώην συμμαθήτριας του 19χρονου δράστη Νίκολας Κρουζ στο μοιραίο σχολείο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας στο Πάρκλαντ. Η Έμα Γκονζάλες επέκρινε τις εκτιμήσεις ειδικών που εστιάζουν στα ψυχολογικά προβλήματα του Νίκολας Κρουζ και όχι στην εύκολη πρόσβαση εν δυνάμει δραστών σε όπλα στις ΗΠΑ: «Ισχυρίζονται ότι υπήρχε ζήτημα ψυχολογικής διαταραχής. Δεν είμαι ψυχολόγος! Όμως θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ψυχολογικά προβλήματα. Δεν θα είχαμε θρηνήσει τόσους μαθητές αν ο δράστης είχε στη διάθεσή του μόνο ένα μαχαίρι».

Ντροπή στους πολιτικούς που δέχονται δωρεές από την Εθνική Ένωση Όπλων

Οι εικόνες από την ομιλία της νεαρής Έμα Γκονζάλες έκαναν το γύρο του κόσμου. Όχι μόνο επειδή η οπλοκατοχή διχάζει εδώ και χρόνια την αμερικανική κοινωνία και έχει προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων σε σχολεία των ΗΠΑ. Αλλά και επειδή η μαθήτρια εξαπέλυσε επίθεση προσωπικά τόσο στον πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ όσο και σε όλους εκείνους τους πολιτικούς που έλαβαν οικονομική στήριξη στον προεκλογικό αγώνα από το λόμπι των όπλων και συγκεκριμένα την Εθνική Ένωση Όπλων (NRA):

«Δεν χρειάζεται να μας πει ο πρόεδρος πόσα χρήματα πήρε. Το γνωρίζουμε ήδη! 30 εκατομμύρια δολάρια! Αν διαιρέσουμε το ποσό αυτό με τον αριθμό των θυμάτων στις ΗΠΑ τους τελευταίους 13 μήνες από τότε που ο Ντόναλτ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος καταλήγουμε στα 5.800 δολάρια. Τόσα αξίζουν για εσάς τα θύματα κύριες Τραμπ; Αν δεν κάνετε τίποτα για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση τότε ο αριθμός των θυμάτων θα αυξάνεται και η αξία τους σε χρήμα θα μειώνεται. Στο τέλος δεν θα έχουν πια καμία αξία για εσάς κύριε πρόεδρε. Ντροπή σε όλους τους πολιτικούς που λαμβάνουμε δωρεές από την Εθνική Ένωση Όπλων», κατέληξε η μαθήτρια Έμα Γκονζάλες, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος αποδοκίμαζε τους εν λόγω πολιτικούς φωνάζοντας «Ντροπή σας, ντροπή σας!»

NBC, dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle