Skip to main content

NΥT: Αμερικανίδες Γερουσιαστές θέλουν τη Μέρκελ για Γ.Γ. του ΟΗΕ

Κίνηση υπέρ υποστήριξης από τις ΗΠΑ, μίας γυναικείας υποψηφιότητας για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Ιδανική για τη θέση θεωρείται η Άνγκελα Μέρκελ.

Γυναίκες μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ ζήτησαν από τον Μπάρακ Ομπάμα να ταχθεί υπέρ της εκλογής γυναίκας για τη θέση του γ.γ του ΟΗΕ, στο τέλος του χρόνου, οπότε και λήγει η θητεία του Μπαν Κι Μουν, με τις φήμες να κάνουν λόγο για υποψηφιότητα Μέρκελ.

Σε δημοσίευμά τους οι New York Times ανέφεραν πως πέρυσι τα γερμανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για την υποψηφιότητα Μέρκελ ως επικεφαλής του Οργανισμού, τονίζοντας πως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν επιθυμεί μια τέταρτη θητεία στο Βερολίνο.

Μάλιστα, σε ένα σημείο υπογράμμιζε χαρακτηριστικά: «Κανένας υποψήφιος δεν θα μπορούσε μαγικά να αποκαταστήσει το κύρος των Ηνωμένων Εθνών, αλλά υπάρχει μια συναρπαστική λογική υπέρ της υποψηφιότητας της Μέρκελ». Οπως τονίζει, είναι γυναίκα, έχει διαισθητική κατανόηση προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ υπό την ηγεσία της έχει έρθει αντιμέτωπη με την οικονομική και την προσφυγική κρίση.

Ο Μπαν Κι Μουν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, συμπληρώνει τη δεύτερη πενταετή θητεία του ως επικεφαλής του οργανισμού. Η θέση του γενικού γραμματέα έχει καλυφθεί από άνδρες από την ίδρυση του οργανισμού εδώ και 70 χρόνια.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών - μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται χώρες με την δύναμη άσκησης βέτο όπως η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία - θα προτείνουν έναν υποψήφιο στους αντιπροσώπους των 193 χωρών-μελών στη Γενική Συνέλευση για να διαδεχθεί τον Μπαν.

«Ζητούμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παίξουν έναν ηγετικό ρόλο στην προώθηση της σοβαρής εξέτασης υποψηφίων γυναικών με τα κατάλληλα προσόντα», είπαν οι επτά γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος στον Ομπάμα.

Σε απάντησή τους, ένας ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε : «Ενώ θα επικροτήσουμε την επιλογή μιας γυναίκας ως επόμενου γενικού γραμματέα, θα υποστηρίξουμε τον καλύτερο ανεξαρτήτως φύλου.

Πενήντα τρεις χώρες υπό την προτροπή της Κολομβίας προωθούν την ιδέα να εκλεγεί γυναίκα στη θέση του γ.γ του ΟΗΕ. Προς το παρόν οι επίσημοι υποψήφιοι είναι συνολικά επτά, μεταξύ των οποίων τρεις είναι γυναίκες.