Skip to main content

NYT: Επίθεση του Ισραήλ σε συριακή αεροπορική βάση στις 9 Απριλίου

Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει διαψεύσει την επιδρομή. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν πως η αεροπορική βάση χρησιμοποιείται από στρατιώτες.

Το Ισραήλ εξακολουθεί σήμερα να τηρεί επισήμως σιωπή για την ενδεχόμενη ανάμιξή του στο αεροπορικό πλήγμα που πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου σε αεροπορική βάση στη Συρία, μετά το δημοσίευμα των New York Times (NYT) που, επικαλούμενο ανώνυμη ισραηλινή στρατιωτική πηγή, αναφέρει ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε την αεροπορική επιδρομή.

Η Συρία και ο κύριος σύμμαχός της, η Ρωσία, επέρριψαν στο Ισραήλ την ευθύνη για την επίθεση, κοντά στην πόλη Χομς, την οποία ακολούθησαν πληροφορίες για επίθεση με δηλητηριώδες αέριο από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Ντούμα.

Το Ισραήλ, που πλήττει συχνά θέσεις του συριακού στρατού αφότου ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία πριν από επτά χρόνια, δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει διαψεύσει την επιδρομή. Ωστόσο Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν πως η αεροπορική βάση Τίγιας χρησιμοποιείτο από στρατιώτες του Ιράν και πως το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχθεί την παρουσία στη Συρία του μεγαλύτερου εχθρού του.