Skip to main content

Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη προβληματίζει τη Θράκη

Οι Αρχές και οι πολίτες της Θράκης ζητούν εναγωνίως υπεύθυνη ενημέρωση και συμμετοχή για τη διαμόρφωση άποψης που θα αφορά στις εγγυήσεις προστασίας της περιοχής, σύμφωνα με δηλώσεις στη Voria.gr του
Τεράστιες και μη αναστρέψιμες αναμένονται οι επιπτώσεις της κατασκευής του Αγωγού Πετρελαίου Burgas-Αλεξανδρούπολη στο περιβάλλον, στην οικονομία, στη χωροταξική δομή και την κοινωνική διάρθρωση, με αποτέλεσμα οι Αρχές και οι  πολίτες της Θράκης να ζητούν εναγωνίως υπεύθυνη ενημέρωση και συμμετοχή για τη διαμόρφωση άποψης που θα αφορά στις εγγυήσεις για την  προστασία της περιοχής, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Νίκος Παπαθανασίου.

Όπως σημειώνεται σε πρόσφατο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ, οι συνέπειες από την κατασκευή και λειτουργία ενός έργου αυτής της κλίμακας  θα  ανατρέψει κάθε προηγηθέντα αναπτυξιακό σχεδιασμό στον Νομό Έβρου και γενικότερα στη Θράκη, θα ακυρώσει τη σκοπιμότητα  δρομολογηθέντων έργων υποδομής και θα απομειώσει τη βιωσιμότητα και κερδοφορία  άλλων επενδύσεων στην περιοχή.

Ο κ. Παπαθανασίου τονίζει ότι η υλοποίηση του έργου αποφασίστηκε από τον υψηλότερο εκφραστή της δημοκρατίας, το ελληνικό κοινοβούλιο, που εκτίμησε τα εθνικά πλεονεκτήματα από την κατασκευή του έργου (γεωστρατηγική θέση της χώρας, θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη κλπ) και ο ρόλος του φορέα δεν είναι να παράγει πολιτική.

Για το λόγο αυτό το θέμα «το χειριζόμαστε με πολύ μεγάλη προσοχή», ενώ ήδη είναι μεγάλη η υπάρχουσα πολιτική αντιπαράθεση σε επίπεδο κομμάτων εξουσίας και ειδικά κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών.

Επίσης, σημειώνεται ότι, όταν λαμβάνονταν η απόφαση από την πολιτεία, της οποίας το ΤΕΕ είναι σύμβουλος, λόγω ενδονομαρχιακών συγκρούσεων, δεν ρωτήθηκε για τη θέση του.

Υπογραμμίζεται ότι το περιβάλλον μπορεί να συνυπάρξει με την ανάπτυξη, αρκεί το φυσικό περιβάλλον της περιοχή να μην ισοπεδωθεί στο βωμό των ήπιων μορφών ενέργειας, απαιτείται όμως, το έργο να γίνει με ασφάλεια, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, να εγκατασταθούν οι υποδομές και να τηρηθούν οι υποχρεώσεις του κράτους.

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΤΕΕ  συγκρότησε Ομάδα Εργασίας(ΟΕ), που αποτελείται από περισσότερους από δέκα επιστήμονες, με στόχους:

α) Να διαμορφωθεί η πρώτη συνολική θέση του Τμήματος απέναντι στο έργο, αναδεικνύοντας όλες τις διαστάσεις των ζητημάτων που θα πρέπει να αναμένεται ότι θα προκύψουν από το έργο τόσο στη φάση της κατασκευής του όσο και στη φάση της λειτουργίας του.

β)  Να αναδειχθούν οι διάφοροι παράμετροι επικινδυνότητας που θα προκύψουν από την κατασκευή και λειτουργία του έργου. Να γίνει αξιολόγησή και επεξεργασία τους, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η υποβολή προτάσεων αντιμετώπισής τους

γ) Να διερευνηθούν και να κωδικοποιηθούν οι απαιτήσεις για τον τρόπο και το χρόνο πληροφόρησης για την εξέλιξη του έργου (μελέτες, αποφάσεις, χρονοδιαγράμματα κα), προκειμένου να ισχυροποιηθεί η δυνατότητα παρακολούθησης της εκτέλεσης του έργου με τρόπο εμπεριστατωμένο και χρονικά έγκαιρο.

Ο πρόεδρος του φορέα επισημαίνει ότι το κυριότερο πρόβλημα στην προσπάθεια αυτή είναι η έλλειψη μελετών (περιβαλλοντικών, εγκαταστάσεων, διαχείρισης του έργου),  με πραγματικά δεδομένα με πρωταγωνιστική σημασία την απουσία ολοκληρωμένης πρότασης για την όδευση διέλευσης του αγωγού και της θέσης των τερματικών εγκαταστάσεων του.

Τα παραπάνω οδηγούν την προσπάθεια της ΟΕ να στραφεί κυρίως στην καταγραφή των αναμενόμενων επιπτώσεων από την επιστημονική κατάρτιση των μελών της, από την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από ανάλογα έργα και την γνώση της περιοχής, ενώ τονίζεται ότι οι όποιες μεθοδεύσεις δεν επιτρέπουν την πλήρη ενημέρωση για το συγκεκριμένο έργο θα καταγγελθούν.

Τα αποτελέσματα των ερευνών της ΟΕ ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστούν σε ημερίδα τον Σεπτέμβριο όπου θα συμμετείχαν η κυβέρνηση (υπουργείο Ανάπτυξης), ο όμιλος των ελληνικών κατασκευαστικών και το ΤΕΕ, ενώ θα υπήρχε η δυνατότητα συζήτησης και με τους φορείς της περιοχής, καθώς και με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά λόγω της προκήρυξης των εκλογών η ημερίδα δεν πραγματοποιήθηκε.

Κατόπιν κύκλου συνομιλιών των μελών της ΟΕ και του διευθύνοντα συμβούλου της κατασκευάστριας, η ημερίδα μετατέθηκε για τις 16 Ιανουαρίου. Για να παρευρεθούν στην εκδήλωση, θα γίνει πρόσκληση στα αρμόδια υπουργεία, τα οποία αναγνωρίζεται ότι «είναι λογικό να χρειάζονται χρόνο προετοιμασίας, μετά την κυβερνητική αλλαγή», ενώ στην ημερίδα θα μπορούν να συμμετέχουν όποιοι φορείς θέλουν να εκφράσουν τη γνώμη τους.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαθανασίου υπογραμμίζει ότι το ΤΕΕ Θράκης στο επίπεδο της παρεμβατικότητας και της γνώσης που κατέχει, δύναται και διατίθεται να αναλάβει τη συνεχή παρακολούθηση και παρέμβαση στη λήψη αποφάσεων για το έργο.


Φώτης Λώλας