Skip to main content

Τα σενάρια για ανασχηματισμό και η επόμενη μέρα του Τσακαλώτου

Η εντεινόμενη φημολογία για τον ανασχηματισμό, η ατάκα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που έριξε λάδι στη φωτιά και οι πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις.

Εντείνεται η φημολογία στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία ότι επίκειται εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων ή ακόμα και ημερών, ενός ευρείας κλίμακας ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, αν πράγματι γίνει στο τέλος ανασχηματισμός, όπως ακούγεται στην αγορά, τότε είναι πολύ πιθανό ότι θα απομακρυνθεί από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, με πιθανότερο αντικαταστάτη τον σημερινό αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη.

Οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές τελευταία και χειροτέρεψαν από τη στιγμή που ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλωσε – όπως είναι γνωστό - δημοσίως ότι «ο Τσίπρας τηλεφωνούσε κάθε εβδομάδα στη Μέρκελ για ενημέρωση σχετικά με το ελληνικό θέμα, αφού όπως της έλεγε δεν εμπιστεύεται τον Τσακαλώτο».

Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι μ' αυτόν τον τρόπο ο κ. Σόιμπλε, δεν επιχείρησε απλώς να «κάψει» τον Τσακαλώτο, αλλά επιχείρησε να στείλει μήνυμα ότι άρχισε να μετρά αντίστροφα και ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Διότι, οι έχοντες καλή μνήμη μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι κάπως έτσι είχε ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση του προκατόχου του, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αντώνη Σαμαρά.

Για την ιστορία, πάντως, να σημειωθεί ότι αν τελικά ο κ. Τσακαλώτος, σε περίπτωση ανασχηματισμού, αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών, δεν γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,  τότε θα προτιμήσει να πάει σπίτι του. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις προθέσεις του.

Υπάρχουν, βέβαια, κι άλλες πηγές κοντά στον κυβερνητικό κύκλο που λένε ότι ο πρωθυπουργός δυσκολεύεται να βρει καλό «πάγκο» και πως, σε αυτή τη συγκυρία, δύσκολα θα πραγματοποιήσει μία κίνηση η οποία θα δημιουργήσει αναγκαστικά δυσαρέσκειες σε πολλούς νυν υπουργούς του. Και πρόσθεταν με νόημα ότι ο Σόιμπλε, με αυτή τη φαρμακερή ατάκα, δεν «έκαψε» τον Τσακαλώτο αλλά το σενάριο αντικατάστασής του...

Οι επόμενες μέρες θα δείξει ποια από τις δύο εκδοχές θα δικαιωθεί...