Skip to main content

Ο διοικητής του νοσοκομείου Κιλκίς για τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ

Επικίνδυνοι υπογραμμίζει ο διοικητής του νοσοκομείου Κιλκίς, δεν είναι οι ψυχικά πάσχοντες, επικίνδυνοι είναι οι βολεμένοι.

Απάντηση στις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αλλά και του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κιλκίς περί φαινομένων βίας σε βάρος του προσωπικού σε αυτό το νοσοκομείο, δίνει ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Θεόδωρος Ρεβενάκης, κατηγορώντας την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ για άνευ ορίων ανυποληψία.

"Η ανυποληψία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ δεν έχει όρια. Με σύμμαχο, αυτή τη φορά, μια παρέα βολεμένων, ισόβιων συνδικαλιστών του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, στοχοποιεί τους ψυχικά πάσχοντες, αναπαράγοντας φοβικά στερεότυπα, ταυτίζοντας την ψυχική νόσο με την επικινδυνότητα και νοσταλγώντας τους παλιούς 'καλούς' καιρούς του ασύλου, του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού", επισημαίνει ο κ. Ρεβενάκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Επικίνδυνοι, προσθέτει, "δεν είναι οι ψυχικά πάσχοντες. Επικίνδυνοι είναι οι βολεμένοι. Αυτοί που 'χρωστάνε' στους εργολάβους, στα συνεργεία, στις απ' ευθείας αναθέσεις, στις φαρμακευτικές εταιρείες, στα εξωσυμβατικά αναλώσιμα και σε κάθε είδους συμφέροντα. Αυτοί που βλέπουν το πάρτυ τους να τελειώνει. Αυτοί που με κάθε ευκαιρία δυσφημίζουν τις δημόσιες δομές υγείας και τους εργαζόμενους που μοχθούν για να κρατήσουν το Σύστημα όρθιο. Τους απαντάμε πως δεν θα κάνουμε πίσω, ούτε για να πάρουμε φόρα".

Οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ

Η ΠΟΕΔΗΝ, σε χτεσινή ανακοίνωσή της, κατήγγειλε -μεταξύ άλλων- ότι στις 27 Ιανουαρίου, στην απογευματινή βάρδια στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου, ιατροί, νοσηλευτές, ασθενείς και συνοδοί τους δέχτηκαν λεκτική επίθεση και προπηλακισμούς, και ακολούθως ξυλοκοπήθηκαν από ψυχικά ασθενή, η οποία στη συνέχεια, με εντολή εισαγγελέα, μεταφέρθηκε στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου για ακούσια νοσηλεία.

Ανέφερε, επίσης, ότι το βράδυ της 19ης Μαρτίου, ασθενής βγήκε χωρίς άδεια από την Ψυχιατρική Κλινική στην οποία νοσηλεύονται ασθενείς χωρίς να υπάρχει πάντα γιατρός και δεύτερο νοσηλευτής, και εισέβαλε στις αίθουσες του χειρουργείου.

Επιπλέον η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε ότι στις 2 Μαρτίου (στις 17:00), άτομο υπό επήρεια εισπνεόμενης ουσίας ακινητοποιήθηκε την ώρα που προσπαθούσε να διαρρήξει τη Β' πτέρυγα του Νοσοκομείου και, μάλιστα, όταν ήρθε η αστυνομία, ο δράστης ομολόγησε ότι στις 20 Φεβρουαρίου αφαίρεσε από τους κοιτώνες των γιατρών ρούχα, τάμπλετ, κινητό και φορτιστές.

"Στοχοποιούνται συνεχώς οι γιατροί και οι νοσηλευτές από τον κ. Πολάκη και τα μέτρα φύλαξης των Νοσοκομείων είναι πλημμελή. Στο Νοσοκομείο Κιλκίς από τις 08/05/2017 θυρωρός - τηλεφωνητής υπάρχει μόνο τις εργάσιμες ημέρες και μόνο κατά το πρωινό ωράριο και ως εκ τούτου η είσοδος στο Νοσοκομείο ατόμων με παραβατική συμπεριφορά ή κλεφτών είναι πανεύκολη. Το Νοσοκομείο από τις 12/02/2018 διαθέτει 6 φύλακες, οι οποίοι δεν επαρκούν. Εάν δεν ληφθούν άμεσα επαρκή μέτρα φύλαξης, δεν ανακληθούν οι απαράδεκτες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας σε βάρος γιατρών και νοσηλευτών και δεν προσληφθεί το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα θρηνήσουμε θύματα εργαζόμενους" αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Η απάντηση της διοίκησης του Νοσοκομείου

Απαντώντας αναλυτικά στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, ο κ. Ρεβενάκης αναφέρει τα εξής:

"Οκτώ μόλις μέρες από την υπογραφή έξι ατομικών συμβάσεων προσωπικού φύλαξης και ενώ ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξωση των εργολάβων σε σίτιση και καθαριότητα, 'εμφανίζονται' πλημμελή μέτρα φύλαξης και κρούσματα κλοπών και παραβατικότητας. Μέσα στο τρίμηνο των καταγγελλόμενων συμβάντων, συνέβησαν και τα ακόλουθα, που σκόπιμα αποκρύπτουν, ηγεσία ΠΟΕΔΗΝ και Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων:

-Τοποθέτηση νέου διοικητή
-Πρόσληψη έξι φυλάκων με σύμβαση ΙΔΟΧ
-Διορισμός δύο ειδικών ιατρών του ΕΣΥ (Ακτινοδιαγνωστικής και Ιατρικής Βιοπαθολογίας)
-Αναμονή ΦΕΚ διορισμού ενός ειδικού καρδιολόγου
-Παράταση για ένα σχεδόν έτος της θητείας πέντε επικουρικών ειδικών ιατρών, επιδοτούμενων από το ΕΣΠΑ (Ιατρικής Βιοπαθολογίας, Νεφρολογίας Παιδιατρικής, Παιδοψυχιατρικής και Χειρουργικής)
-Διορισμός επτά ειδικευομένων ιατρών (ένας Ιατρικής Βιοπαθολογίας, ένας Καρδιολογίας, ένας Μαιευτικής Γυναικολογίας, ένας Παιδιατρικής, ένας Παθολογίας και δύο Χειρουργικής)
-Προγραμματισμός συμβουλίων κρίσης δύο ειδικών ιατρών (ενός καρδιολόγου και ενός οφθαλμιάτρου) για τις 25 Απριλίου
-Πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, ενός ατόμου ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων και αναμονή ολοκλήρωσης διαδικασίας πρόσληψης άλλων επτά μονίμων εργαζομένων από την προκήρυξη 7Κ/2017
-Προκήρυξη πέντε θέσεων ειδικών ιατρών (οι τέσσερις για το ΤΕΠ)
-Έγκριση σκοπιμότητας από τον αναπληρωτή υπουργό, για επιχορήγηση από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 της προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες του Γ.Ν. Κιλκίς και Γ.Ν.- Κ.Υ. Γουμένισσας, συνολικού προϋπολογισμού 266.700 €
-Έγκριση από το Δ.Σ. προτάσεων έργων υποδομών/προμηθειών για ένταξή τους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2018, προϋπολογισμού 1,809.811,19 €
-Έναρξη εργασιών ανακαίνισης Ορθοπαιδικής Κλινικής
-Εξασφάλιση δωρεάς για την ανακαίνιση της Παιδιατρικής Κλινικής
-Απομάκρυνση 20 φθαρμένων και επικίνδυνων τσιμεντένιων δοκών από την ταράτσα του παλαιού κτιρίου
-Τελικό στάδιο για την έγκριση προμήθειας εξοπλισμού και στάδιο έγκρισης από την 4η ΥΠΕ μελέτης για τη διαμόρφωση του χώρου πλυντηρίων
-Προγραμματισμός απομάκρυνσης επικίνδυνων γηρασμένων δένδρων από τον αύλειο χώρο
-Προγραμματισμός ασφαλτόστρωσης αύλειου χώρου σε φθαρμένα επικίνδυνα σημεία.