Skip to main content

Ο δύσκολος σχηματισμός της γαλλικής κυβέρνησης

Το αργότερο μέχρι αύριο ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να παρουσιάσει τη νέα του κυβέρνηση

Έως αύριο στις 6 το απόγευμα έχει περιθώριο ο πρωθυπουργός για να ετοιμάσει και να παρουσιάσει τη νέα του κυβέρνηση. Αποτελεί παράδοση, μετά από μια βουλευτική εκλογή, να παραιτείται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, πράγμα που έκανε χθες ο Εντουάρ Φιλίπ, στον οποίον όμως έδωσε εκ νέου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης έκανε λόγο χθες για «τεχνικής φύσεως, απλό ανασχηματισμό».

Ωστόσο μετά από κάποιες ώρες άλλαξαν τα δεδομένα με την αποχώρηση δύο υπουργών. Ο πρώτος είναι ο Ρισάρ Φεράν, υπουργός Εδαφικής Συνοχής, στενός συνεργάτης του Εμμανουέλ Μακρόν από τα πρώτα του βήματα. Έγινε πλατύτερα γνωστός εξαιτίας ενός οικονομικού σκανδάλου με ακίνητα για το οποίο ο εισαγγελέας ζήτησε προκαταρκτική έρευνα.

Η εκ πρώτης όψεως «παραίτηση» του Φεράν για λόγους ηθικής, ανατρέπεται ωστόσο από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ανέθεσε τον πολύ δύσκολο ρόλο της ηγεσίας της κοινοβουλευτικής ομάδας των 350 «Μακρονικών», οι περισσότεροι των οποίων είναι πρωτάρηδες.

Ίσως και νέες παραιτήσεις

Ο Φεράν θεωρείται ως «ο ακρογωνιαίος λίθος» του κινήματος και η μετακίνησή του στο κοινοβούλιο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του Εμμανουέλ Μακρόν.

Η δεύτερη παραίτηση έγινε σήμερα το πρωί από την υπουργό Άμυνας και πρώην ευρωβουλευτή Συλβί Γκουλάρ, προερχόμενη από το κεντρώο κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες παρόμοιες με αυτές της Μαρίν Λεπέν, για πληρωμή υπαλλήλων του κόμματος με χρήματα της ΕΕ.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και πρώην ευρωβουλευτής, Μαριέλ ντε Σαρνέζ, φέρεται επίσης εμπλεκόμενη σε παρόμοιο σύστημα μισθοδοσίας και ίσως να είναι μια ακόμα παραίτηση που θα ακολουθήσει.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle