Skip to main content

Ο «δρόμος των ληστών» είναι η κεντρική οδός του Λαγκαδά

Σε απόσταση λίγων μέτρων από το Αστυνομικό Τμήμα οι ληστείες πάνε... σύννεφο. Μέσα σε μια εβδομάδα λήστεψαν έναν ηλικιωμένο και το υποκατάστημα ΕΛΤΑ.

Σε... δρόμο των ληστών έχει μετατραπεί κεντρική οδός του Λαγκαδά, σε απόσταση λίγων μέτρων από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Πριν από λίγες μέρες ένας ηλικιωμένος έπεσε θύμα ληστείας μέσα το σπίτι του σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από το Αστυνομικό Τμήμα, ενώ σήμερα το πρωί έγινε –για πολλοστή φορά- ληστεία και στο τοπικό κατάστημα των ΕΛΤΑ, στον ίδιο δρόμο, λίγα μέτρα πιο μακριά!

Η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για την ελλιπή αστυνόμευση. Η σειρά των γεγονότων δείχνει την τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί. Η οδός Μπαρέτη (κάθετος στην οδό Λουτρών, όπου εδρεύει το Αστυνομικό Τμήμα) φαίνεται ότι ευνοεί τους ληστές.

Το τοπικό κατάστημα των ΕΛΤΑ έχει δεχθεί επιθέσεις ληστών πολλές φορές το τελευταίο διάστημα. Σήμερα στις 7.45' το πρωί ήταν η πιο πρόσφατη, κατά την οποία δυο άνδρες εισήλθαν με την απειλή όπλου και λήστεψαν το υποκατάστημα.

Είναι το δεύτερο κρούσμα ληστείας μέσα σε μια εβδομάδα στον ίδιο δρόμο, καθώς είχε προηγηθεί η είσοδος ληστών στο σπίτι ηλικιωμένου. Τον 78χρονο ακινητοποίησαν και φίμωσαν στο διαμέρισμά του τρεις άγνωστοι νεαροί και τον άφησαν δεμένο αφού άρπαξαν χρήματα και τιμαλφή. Ο ηλικιωμένος λύθηκε μόνος του και κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία.

Τα συνεχή κρούσματα έχουν θορυβήσει τους πάντες, ενώ καταγγέλλεται η ελλιπής αστυνόμευση της περιοχής. Την οποία μάλιστα ετοιμάζεται να επισκεφτεί την ερχόμενη Δευτέρα και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης!

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, έχει κατ' επανάληψη θέσει ζήτημα ελλιπούς αστυνόμευσης και εκφράζει την ανησυχία του για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις και την αδυναμία αποτροπής τους από την τοπική αστυνομική δύναμη, η οποία, όπως ο ίδιος επισημαίνει καταβάλλει φιλότιμες έως υπεράνθρωπες προσπάθειες, όμως αδυνατεί να ανταποκριθεί, λόγω υποστελέχωσης και κάλυψης μιας περιοχής πολύ μεγάλης έκτασης, χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και μέσα, αλλά και με τη λειτουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων.

Μόλις πριν από ένα μήνα, ο κ. Καραγιάννης τόνιζε πως ο δήμος είναι ακάλυπτος ουσιαστικά, διότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη αστυνομικών, στα όρια του δήμου υπάρχουν δυο κέντρα προσφύγων, ενώ το Αστυνομικό Τμήμα Λαγκαδά διαθέτει μόλις ένα περιπολικό, που είναι επιφορτισμένο με τη φύλαξη άλλων δυο κέντρων φιλοξενίας προσφύγων (εκτός των δύο του Λαγκαδά), στο Δερβένι και το Βαγιοχώρι.

Επίσης, τον προηγούμενο Νοέμβριο, ο κ. Καραγιάννης είχε συναντηθεί με το γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο «τη συνεχώς αυξανόμενη εγκληματικότητα στην περιοχή και τα καθημερινά πλέον κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων σε οικίες, καταστήματα και σχολικές μονάδες του Δήμου».

«Ο Δήμος έχει θέσει το θέμα τόσο στο υπουργείο, όσο και στην ΕΛΑΣ από το Σεπτέμβριο του 2014, ζητώντας άμεση ενίσχυση των τεσσάρων αστυνομικών τμημάτων της περιοχής (Λαγκαδά, Ασσήρου, Ζαγκλιβερίου και Σοχού), με προσωπικό και νέα οχήματα. Με τη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων η κατάσταση επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο. Ενδεικτικό είναι ότι τα περιστατικά ληστειών στην περιοχή εμφάνισαν το 2016 δραματική αύξηση σε σχέση με εκείνα του 2015. Έχω ζητήσει προσωπικό και μέσα, αλλά και επαναφορά των περιπολιών της ομάδας ΔΙΑΣ και των ΟΠΚΕ στην περιοχή για την εντατικοποίηση της αστυνομικής παρουσίας σε όλες τις περιοχές του Δήμου», εξήγησε στη Voria.gr ο κ. Καραγιάννης.