Skip to main content

Ο δρόμος του ΠΑΟΚ εάν αγωνιστεί στα προκριματικά του Champions League

Εφόσον ο «Δικέφαλος» τερματίσει δεύτερος και πάρει το εισιτήριο για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα ξεκινήσει από τον 2ο προκριματικό γύρο

Τα ισχύοντα δεδομένα για τον ΠΑΟΚ και την συμμετοχή του στα προκριματικά του επόμενου Champions League ανέλυσε η εφημερίδα «Forza».

Εφόσον ο «Δικέφαλος» τερματίσει δεύτερος και πάρει το εισιτήριο για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα ξεκινήσει από τον 2ο προκριματικό γύρο και όχι από τον 3ο, όπως ίσχυε μέχρι πέρσι.

Στον 2ο προκριματικό γύρο, θα συμμετάσχουν 6 ομάδες, που θα διεκδικήσουν 3 εισιτήρια για τον 3ο προκριματικό γύρο.

Αυτές οι ομάδες είναι οι δευτεραθλητές Ελλάδας, Ελβετίας, Τουρκίας, Ολλανδίας, Τσεχίας και Αυστρίας, που χωρίζονται σε ισχυρούς και ανίσχυρους.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ΠΑΟΚ ξεκινά την επόμενη σεζόν έχοντας 29.500 βαθμούς στην κατάταξη της UEFA και έχει πιθανότητες να είναι ισχυρούς σε όλους τους προκριματικούς.

Οι πιθανοί αντίπαλοι

Σε ότι αφορά τον 2ο προκριματικό, αν και τα πρωταθλήματα δεν έχουν τελειώσει, θα πρέπει να θεωρούμε πολύ πιθανούς αντιπάλους τον Άγιαξ από την Ολλανδία, την Στουρμ Γκρατς από την Αυστρία και την Βασιλεία από την Ελβετία. Από την Τουρκία, 2η θα είναι μία εκ των Γαλατασαράι, Μπασακσεχίρ, Μπεσίκτας και Φενέρμπαχτσε, και από την Τσεχία μία εκ των Σλάβια Πράγας, Λίμπερετς, Όλομουτς, Γιάμπλονετς ή Σπάρτα Πράγας.

Εδώ το ζητούμενο είναι να είναι ο ΠΑΟΚ ισχυρός. Έχει πιθανότητες και θα εξαρτηθεί από την εκπρόσωπο της Τουρκίας.

Ο Άγιαξ και η Βασιλεία θα είναι σίγουρα στους ισχυρούς. Αν από την Τουρκία είναι η Γαλατασαράι ή η Μπεσίκτας, ο ΠΑΟΚ πέφτει στους ανίσχυρους, αν είναι η Μπασακσεχίρ ή η Φενέρμπαχτσε, ο ΠΑΟΚ θα είναι δυνατός.

Ο ΠΑΟΚ έχει περισσότερους βαθμούς από την Στουρμ και απ΄ όλες τις τσέχικες ομάδες. Άρα πρέπει να βάλει άλλη μία από κάτω του για να είναι ισχυρός και να παίξει με μία απ΄ αυτές.

(Αν γίνει κάποια ανατροπή στην Ελβετία, και η Σεν Γκάλεν «κλέψει» τη 2η θέση από την Βασιλεία, τότε ο ΠΑΟΚ πάει σίγουρα στους ισχυρούς, αλλά εδώ εξετάζουμε τα πιθανά σενάρια)

Αν είναι ισχυρός, θα αντιμετωπίσει Μπασακσεχίρ ή Φενέρμπαχτσε, την εκπρόσωπο της Τσεχίας ή την Στουρμ Γκρατς.

Αν είναι ανίσχυρος, θα κληρωθεί με έναν εκ των Άγιαξ (πάλι;), Βασιλεία ή Γαλατασαράι ή Μπεσικτάς.
Τι γίνεται σε αποκλεισμό

Τι θα συμβεί αν ο ΠΑΟΚ δεν τα καταφέρει και αποκλειστεί στον 2ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ; Θα υποβιβαστεί στο Γιουρόπα Λιγκ και θα συνεχίσει από τον 3ο προκριματικό γύρο της 2ης τη τάξει διοργάνωσης. Στον 3ο προκριματικό ο ΠΑΟΚ θα είναι ΣΙΓΟΥΡΑ ισχυρός, ενώ εκτός απροόπτου θα είναι ισχυρός και στον 4ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ.

Τι γίνεται σε πρόκριση

Αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει και προκριθεί από τον 2ο προκριματικό, πηγαίνει στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν.

Οι τρεις ομάδες, που θα προκριθούν, θα βρουν άλλες πέντε ομάδες, που ξεκινούν από τον 3ο γύρο. Αυτές οι οχτώ ομάδες, χωρίζονται σε ισχυρούς – ανίσχυρους, οι τέσσερις νικητές πηγαίνουν στον 4ο προκριματικό γύρο και οι δύο, που θα κερδίσουν εκεί, πηγαίνουν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Στον 3ο προκριματικό

Οι πέντε ομάδες, που θα μπουν στον 3ο γύρο, είναι οι 3ες της Γαλλίας (Μαρσέιγ ή Λιόν) και της Ρωσίας (Λοκομοτίβ, Σπαρτάκ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας ή Ζενίτ) και οι 2ες της Πορτογαλίας (Πόρτο ή Μπενφίκα ή Σπόρτινγκ), της Ουκρανίας (Σαχτάρ ή Ντιναμό Κιέβου) και του Βελγίου (Άντερλεχτ ή Γάνδη ή Σταντάρ ή Σαρλερουά).

Στον 3ο προκριματικό, κι ανάλογα βέβαια, με το ποιες θα είναι οι άλλες δύο ομάδες, που θα περάσουν από τον 2ο (αν θα είναι ισχυρές ή ανίσχυρες) ο ΠΑΟΚ έχει πιθανότητες ακόμη και να είναι στους ισχυρούς.

Για παράδειγμα, ο ΠΑΟΚ έχει περισσότερους βαθμούς από την Μαρσέιγ (αλλά όχι από την Λιόν), από Λοκομοτίβ και Σπαρτάκ Μόσχας κι απ΄ όλες τις βέλγικες πλην της Άντερλεχτ.

Τι σημαίνει αυτό;

Αν είναι στους οχτώ η Μαρσέιγ, η Σπαρτάκ Μόσχας και η Γάνδη, αν ακολουθήσει από τον 2ο προκριματικό και μια ανίσχυρη (π.χ. Μπασακσεχίρ), ο ΠΑΟΚ θα είναι ισχυρός στον 3ο γύρο και θα αντιμετωπίσει μία απ΄ αυτές.

Ειδάλλως, θα είναι στους ανίσχυρους και μπορεί να βρει στο δρόμο του μία από τις Άντερλεχτ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας ή Ζενίτ, Λιόν, Πόρτο ή Μπενφίκα, Άγιαξ, Βασιλεία, Ντιναμό Κιέβου...

Αυτές είναι οι ομάδες, που θα διεκδικήσουν από το μονοπάτι των ΜΗ πρωταθλητών, τα δύο εισιτήρια για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Δεν υπάρχουν πια ομάδες όπως η Σεβίλλη, η Νάπολι κι Λίβερπουλ, που έπαιξαν πέρσι σ΄ αυτή τη φάση, ή Μάντσεστερ Σίτι παλιότερα.

Το σημείο κλειδί

Αυτό, που κάνει τη διαφορά σε σχέση με πέρσι, είναι το γεγονός πως ΑΝ ο ΠΑΟΚ προκριθεί από τον 2ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, θα είναι ΣΙΓΟΥΡΑ σε ομίλους.

Κι αυτό γιατί οι τέσσερις ομάδες, που αποκλείονται στον 3ο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ πηγαίνουν ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, χωρίς να παίξουν άλλο παιχνίδι! ΑΥΤΗ είναι η σημαντική διαφορά σε σχέση με πέρσι, που θα έπρεπε να παίξει στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ.

Φυσικά αν ο ΠΑΟΚ πάει στον 4ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ κι αποκλειστεί, πάλι πηγαίνει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Η κατάταξη της UEFA

ΠΟΡΤΟ 86.000
ΜΠΕΝΦΙΚΑ 80.000
ΖΕΝΙΤ 78.000
ΒΑΣΙΛΕΙΑ 71.000
ΝΤΙΝΑΜΟ 62.000
ΛΙΟΝ 59.500
ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ 57.000
ΑΓΙΑΞ 53.500
ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ 48.000
ΤΣΣΚΑ Μ. 44.000
ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ Λ. 38.000
ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ 29.500*
ΠΑΟΚ 29.500
ΓΑΝΔΗ 27.000
ΜΑΡΣΕΙΓ 26.000
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ 23.500
ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ 22.500
ΛΙΜΠΕΡΕΤΣ 17.000
ΣΠΑΡΤΑΚ Μ. 13.500
ΣΤΑΝΤΑΡ Λ. 12.500
ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ 8.500
ΣΑΡΛΕΡΟΥΑ 7.700
ΣΛΑΒΙΑ ΠΡ. 7.500
ΣΤΟΥΡΜ ΓΚΡΑΤΣ 6.320
ΣΕΝ ΓΚΑΛΕΝ 6.040
ΟΛΟΜΟΥΤΣ 6.035
ΓΙΑΜΠΛΟΝΕΤΣ 6.035

*** Η Γαλατασαράι υπερισχύει του ΠΑΟΚ λόγω καλύτερου εθνικού συντελεστή.

*** Στον πίνακα είναι μόνο οι πιθανοί αντίπαλοι της δευτεραθλήτριας Ελλάδας στους προκριματικούς γύρους.