Skip to main content

Ο… εμφύλιος στην κεντροαριστερά, η μικρότερη φετινή BEYOND και ο σαξοφωνίστας της Νέας Παραλίας

Οι δεύτερες φετινές εκλογές, που θα γίνουν στις 25 Ιουνίου, είναι πιο ενδιαφέρουσες από εκείνες της 21ης Μαΐου

Καλημέρα σας!

Ήταν αναμενόμενο και συμβαίνει. Οι δεύτερες φετινές εκλογές, που θα γίνουν στις 25 Ιουνίου, είναι πιο ενδιαφέρουσες από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι οποίες ήταν πιθανόν πιο κρίσιμες. Διότι το στοίχημα της περασμένης Κυριακής ήταν να αποφύγει η χώρα την ελέω απλής αναλογικής ακυβερνησία, το κομματικό παζάρι και το δημόσιο ξεκατίνιασμα των πολιτικών προσώπων, κάτι που μοιραία θα συνέβαινε εάν τα ποσοστά δεν ήταν σαφή και τα κοινοβουλευτικά νούμερα έβγαιναν σε διάφορους συνδυασμούς. Στις 25 Ιουνίου το τοπίο είναι πιο καθαρό, αφού ψηφίζουμε για κυβέρνηση, αλλά –πλέον- και για αντιπολίτευση. Το θέμα δεν εστιάζεται μόνο στον αν ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρήσει τη δεύτερη θέση, που πιθανότατα θα διατηρήσει, αλλά στο πώς θα διαμορφωθεί η δυναμική στο πολιτικό σκηνικό. Αν το ΠΑΣΟΚ, που δείχνει να βρίσκεται αυτή τη στιγμή επάνω στο κύμα της κεντροαριστεράς, επιβεβαιώσει την τάση, η αναρρίχησή του στη 2η θέση είναι πιθανότατα θέμα χρόνου και θα καταγραφεί σε πρώτη φάση στις δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος, ίσως και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024. Τότε, ακριβώς, θα φανεί και η αξιοπιστία των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου κατηγορούν σήμερα το ΠΑΣΟΚ για μονομέτωπο αγώνα εναντίον τους στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Θα φανεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνταχθεί με την (επόμενη) κυρίαρχη δύναμη της κεντροαριστεράς, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να απομακρυνθεί από την εξουσία η «κακή δεξιά», ή θα συνεχίσει τον εμφύλιο πόλεμο στην προσπάθειά του να μη συρρικνωθεί προς το παραδοσιακό για τις δυνάμεις του μεταπολιτευτικό 3%.

Οι αδιάφορες εκλογές στα ΑΕΙ

Μετά τις φοιτητικές εκλογές που έγιναν λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές και πέρασαν στο… ντούκου, εξίσου αδιάφορες για τον πολύ κόσμο στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης είναι και οι πρυτανικές εκλογές. Τόσο αυτές που έγιναν πριν από λίγες ημέρες για την ηγεσία του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, όσο και οι χθεσινές για το ποιος θα διοικεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2023. Αυτή η… μη ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας έχει δύο αναγνώσεις. Από τη μια μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική, αφού τόσο οι φοιτητικές, όσο και οι πρυτανικές εκλογές αφορούν τα κλειστά συστήματα των πανεπιστημίων. Από την άλλη, είναι βέβαιον ότι αντικατοπτρίζει, τουλάχιστον εν μέρει, την απομάκρυνση των πανεπιστημίων από την κοινωνία και εν προκειμένω από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια, αλλά φάνηκε να… σπάει κατά την πανδημία όταν πολλοί καθηγητές, γιατροί, χημικοί, στατιστικολόγοι και άλλοι, αποτέλεσαν πηγές πληροφόρησης και εκτιμήσεων για το κοινωνικό σύνολο. Μόνο που η επαναφορά στην κανονικότητα οδήγησε τα πανεπιστήμια πίσω στη… φούσκα τους. Ας το δούνε όλο αυτό τόσο οι εκπρόσωποι των φοιτητών, που λόγω ηλικίας δικαιολογούνται –αν δεν δικαιούνται- να είναι… αμέριμνοι, όσο και οι νέες πρυτανικές αρχές. Ας μη ξεχνούν άπαντες ότι το ΑΠΘ είναι στενά συνδεμένο με τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και επί δεκαετίες συνδιαμόρφωνε την εξέλιξή της. Κάτι που δεν συμβαίνει, πλέον, εάν εξαιρέσει κανείς την οικονομική αιμοδοσία των χιλιάδων φοιτητών και εργαζομένων του προς την τοπική αγορά. Το βέβαιον είναι ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Υπάρχει διάχυση της γνώσης και ως εκ τούτου οι… σοφοί μάς τελείωσαν. Μόνο που ένα μεγάλο πανεπιστήμιο που λειτουργεί στην καρδιά μιας μητρόπολης έχει πολλές δυνατότητες και ανάλογες ευκαιρίες να παίξει σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο στα τεκταινόμενα και στις εξελίξεις.  

Γιατί είναι μικρότερη η BEYOND

Άνοιξε χθες και ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή η 3η BEYOND, η έκθεση υψηλής τεχνολογίας, καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού που συνδιοργανώνει στη Θεσσαλονίκη  η ΔΕΘ – Helexpo, σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου. Η 3η BEYOND γίνεται μόλις οκτώ μήνες μετά την 2η, που είχε πραγματοποιηθεί το περασμένο φθινόπωρο, αφού οι εταιρείες του κλάδου ζήτησαν να γίνεται Άνοιξη, ως καλύτερη εποχή. Το γεγονός του εξαιρετικά σύντομου χρονικού διαστήματος που έχει μεσολαβήσει από την προηγούμενη διοργάνωση, σε συνδυασμό με τις εκλογές και τις προεκλογικές περιόδους, έχει ως αποτέλεσμα η BEYOND που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες να είναι μικρότερη από την προηγούμενη. Παρά το ότι ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων –ως γνωστόν η πορεία μιας κλαδικής έκθεσης ακολουθεί την καμπύλη του κλάδου στον οποίο είναι αφιερωμένη- οι συμμετοχές είναι λιγότερες. Πέραν αυτού το ενδιαφέρον υπάρχει, κυρίως διότι η φετινή BEYOND επιχειρεί να καλύψει ένα σημαντικό έλλειμμα στον δημόσιο διάλογο, τη συζήτηση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Πρόκειται για ένα από τα μείζονα διεθνώς θέματα της επικαιρότητας, που αφορά άμεσα στις οικονομικές, αναπτυξιακές, εργασιακές και πολιτισμικές εξελίξεις των επόμενων χρόνων και δεκαετιών. Τα πρακτικά, νομικά και ηθικά ζητήματα που αναφύονται από τις «σκεπτόμενες μηχανές» αναζητούν απαντήσεις, αλλά η σχετική συζήτηση στην Ελλάδα παραμένει περιορισμένη. Στη BEYOND λοιπόν, η οποία φιλοξενεί πολλές παράλληλες συνεδριακού τύπου εκδηλώσεις, γίνεται εκτενής αναφορά στην τεχνητή νοημοσύνη και στο σύνολο των διαστάσεων της καθημερινότητας που αναμένεται να επηρεάσει. Όσοι πιστοί…   

Η Ένωση των σούπερ μάρκετ

Η είδηση δεν είναι η χθεσινή ανακοίνωση της ίδρυσης Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), αλλά η απορία γιατί μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο.  Διότι ο  κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών είναι υψηλής σημασίας για την εθνική οικονομία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι σήμερα στα σούπερ μάρκετ απασχολούνται περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι, ενώ ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ. Επειδή, μάλιστα, πρόκειται για επιχειρήσεις που διαθέτουν προϊόντα πρώτης ανάγκης, τα οποία –επιπροσθέτως- επηρεάζουν τον πληθωρισμό, βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμής της επικαιρότητας. Παράλληλα, στη συγκεκριμένη αγορά ο ανταγωνισμός σε επίπεδο τιμών, προϊόντων, εξυπηρέτησης κλπ. είναι σκληρός και καθημερινός. Επομένως μία συλλογική οργάνωση έχει πολλά να προσφέρει. Πολύ περισσότερο που από την πρώτη φάση του εγχειρήματος συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι παίκτες της αγοράς, Έλληνες και ξένοι, Βόρειοι και Νότιοι. Συγκεκριμένα τα τακτικά μέλη της ΕΣΕ είναι (με αλφαβητική σειρά): Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος ΜΑΕ, Δ. Μασούτης ΑΕ, Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ, Lidl Ελλάς, ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ (My market), Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας). Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας το μέγεθος αυτών των επιχειρήσεων προσδιορίζει και το ειδικό βάρος των παρεμβάσεων της Ένωσης, η οποία είναι απολύτως βέβαιο και προβλέψιμο ότι σύντομα θα διευρυνθεί.

Ο σαξοφωνίστας της Νέας Παραλίας

Μετά από μερικούς μήνες που είχε σιγήσει ο πρωινός σαξοφωνίστας της Νέας Παραλίας επανεμφανίστηκε χθες το πρωί στο γνωστό σημείο, ακριβώς απέναντι από το φεγγαράκι που είναι ποντισμένο στον Θερμαϊκό και φέγγει με τον τρόπο του νύχτα και μέρα. Ο φακός του Café Αριστοτέλους και της Voria.gr τον «συνέλαβε» τα χαράματα, κάτι που πιθανότατα σημαίνει ότι βρισκόταν στο πόστο του την ώρα που το πιο βαθύ σκοτάδι δίνει τη θέση του σιγά σιγά στο φως της ημέρας. Παίζει μόνος, είναι αφοσιωμένος και αυτοσχεδιάζει νότες που τις παρασύρει το πρωινό αεράκι για να σβήσουν όμορφα, χωρίς να περιμένουν συγκεκριμένη συνέχεια. Είναι σαφές ότι ο σαξοφωνίστας της Νέας Παραλίας παίζει πρωτίστως για τον εαυτό του. Για το γούστο του, για την ανάγκη του. Και για τη θάλασσα, που μετά βεβαιότητος τον ακούει. Δεν το κάνει για να μαζέψει ψιλά στο τασάκι, άλλωστε τη συγκεκριμένη ώρα από τη Νέα Παραλία περνούν ελάχιστοι. Κάποιοι που εργάζονται από πολύ νωρίς το πρωί και κάποιοι που κάνουν τζόκινγκ και γενικότερα αθλούνται. Ασφαλώς δεν πρόκειται για το κατάλληλο target group αν κάποιος μουσικός στοχεύει στο… μεροκάματο.