Skip to main content

Ο Εμμανουέλ Μακρόν στις Βερσαλλίες

Ο Εμμανουέλ Μακρόν παρουσιάζει σήμερα τους στόχους της πενταετούς προεδρικής θητείας του

Για ακόμα μια φορά ο Εμμανουέλ Μακρόν αναστατώνει τη γαλλική καθημερινότητα. Ποτέ άλλοτε Πρόεδρος δεν έχει συγκαλέσει το γαλλικό Κογκρέσο, δηλαδή τα δύο σώματα της Γαλλικής Βουλής (Eθνοσυνέλευση και Γερουσία), στην αρχή της θητείας του, πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και την ψήφο εμπιστοσύνης που ακολουθεί. Αν και ασυνήθιστη κίνηση, ωστόσο δεν δίστασε να την τολμήσει, 24 ώρες πριν την αυριανή ομιλία του Εντουάρ Φιλίπ ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.

Από την πλευρά της πάντως η γαλλική δεξιά αντιπολίτευση μιλά για «ύβρη προς τον πρωθυπουργό, υποβάθμιση του αξιώματος και  εξώθησή του σε δευτερεύοντα ρόλο». Η Αριστερά, με τους ανυπότακτους του Μελανσόν, το Κομουνιστικό Κόμμα και ορισμένοι ριζοσπάστες, επέλεξαν να απορρίψουν την πρόσκληση και να μη μεταβούν στις Βερσαλλίες.

Οι θεσμοί της 5ης Δημοκρατίας στο επίκεντρο της ομιλίας Μακρόν

Την ίδια ώρα γαλλικά μέσα σκιτσογραφούν τον Μακρόν ως έναν παραφουσκωμένο από το body building θεό, ο οποίος κρατά τον κεραυνό του Δία, μιλούν για έναν «αιρετό μονάρχη», που χειρίζεται με δεξιοτεχνία τους μηχανισμούς της 5ης Δημοκρατίας, όπως αυτοί συγκροτήθηκαν υπό τον Σαρλ ντε Γκωλ, και ο οποίος θέτει ως στόχο την ενίσχυσή τους.

Το μέγα μυστήριο πάντως αυτές τις ώρες είναι τι σκοπεύει τελικά να πει ο Πρόεδρος της Γαλλίας, «χωρίς να πατάει στα χωράφια» του πρωθυπουργό.

Το προεδρικό περιβάλλον πάντως καθησυχάζει: θα κάνει έναν απολογισμό των εκλογών, θα αναφερθεί στα υψηλά ποσοστά αποχής, θα μιλήσει για τους θεσμούς της 5ης Δημοκρατίας και θα δώσει την εικόνα που επιθυμεί να έχει η Γαλλία μετά την 5ετία της προεδρίας του. Στον πρωθυπουργό θα αφήσει βέβαια το έργο της συγκεκριμενοποίησης της πορείας προς αυτόν τον στόχο.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle