Skip to main content

Το κάλεσμα στη Θράκη για την υποδοχή του σουλτάνου Ερντογάν

Οι επιθετικές διαθέσεις του Ερντογάν λίγο πριν την επίσκεψή του στην Ελλάδα και οι... αϋπνίες του εμπνευστή της πρόσκλησης του Τούρκου προέδρου.

Με επιθετικές διαθέσεις ο Ερντογάν παραμονές της επίσκεψης στην Αθήνα. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Παπαχελά, δήλωσε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης χρειάζεται… επικαιροποίηση. Να τροποποιηθεί δηλαδή, προς όφελος της Τουρκίας. Και τόνισε, «Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε».

Έχω την αίσθηση, πως αυτός που είχε την έμπνευση πρόσκλησης του Ερντογάν, αφενός δεν θα κοιμάται ήσυχος από τότε, αλλά θα κοιμάται πολύ χειρότερα και μετά. Ο Τούρκος πολιτικός, και όχι μόνο ο Ερντογάν, δεν έχει μπέσα. Πόσες φορές πρέπει να το υποστούμε αυτό, ώστε να αντιδράσουμε ανάλογα και να απομακρύνουμε το τουρκοφοβικό σύνδρομο, που κυρίως μας ενέπνευσε ο Ροζάκης;

Φιλότιμη η προσπάθεια του Ν. Κοτζιά να πείσει ότι ασκείται έτσι ανοιχτή πολιτική και δεν πρέπει να κόψουμε τους διαύλους, αλλά έχω την αίσθηση ότι άλλοι μας το ζήτησαν, είτε οι ΗΠΑ είτε οι Ε.Ε. για να υπάρξει κάποιο πλησίασμα με την Τουρκία.

Και τούτο διότι, φαίνεται ότι ήταν απροετοίμαστη η πρόσκλησή μας στον Τούρκο δικτάτορα, όχι μόνον επειδή τέτοιες συναντήσεις απαιτούν μακρόχρονη προετοιμασία, αλλά και από το γεγονός ότι ο Παυλόπουλος την επίσημη πρόσκληση την έστειλε μόλις την Παρασκευή, παρόλο που η προφορική πρόσκληση έγινε πριν από ένα μήνα.

Επειδή τον μάθαμε καλά τον Ερντογάν, θα μας βάλει στη θέση του απολογούμενου, με την ασυνέπεια Τσίπρα για την υπόσχεση που του έδωσε ως προς την έκδοση των  8 Τούρκων αξιωματικών, για τον διορισμό των μουφτήδων και ανέγερση τζαμιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και φυσικά για το Κυπριακό.

Το επί πλέον κακό θα έρθει στην Θράκη. Η πρόσκληση για υποδοχή του σουλτάνου από μπλογκς στο διαδίκτυο, είναι ανησυχητική: «Η μέρα είναι μέρα του Ερντογάν. Η μέρα είναι μέρα της Τουρκίας, είναι η μέρα που όλοι οι φόβοι πάνε στην άκρη, είναι η μέρα που 145.000 άνθρωποι θα κραυγάσουν με κοινό ενθουσιασμό. Αυτή είναι η μέρα, όλοι με μια καρδιά, όλοι είμαστε Ερντογάν.

» Την Παρασκευή, οι δρόμοι γύρω από το τζαμί Κιρμαχαλλέ να γεμίσουν και να πλημμυρίσουν. Η εξουσία που καταδικάζει την δικαιοσύνη, που απαγορεύει την ονομασία "Τούρκος" και δεν αναγνωρίζει τους μουφτήδες μας, πρέπει τώρα να βρει απέναντι της εκατό χιλιάδες κόσμο».

Ο δε Τόσκας, που άφησε εχθές πάλι τους μπαχαλάκηδες να κάνουν την γυμναστική τους με μολότωφ, συνέλαβε Ελλαδίτες και Κύπριους, για την διαμαρτυρία τους στην τουρκική Πρεσβεία, για την επίσκεψη Ερντογάν. [Γιατί δεν ντύθηκαν Ρουβίκωνες; Και διαμαρτυρία θα έκανα ανενόχλητοι, και η κυβέρνηση θα τους τράταρε γλυκό κουταλιού. Χώρια ο διορισμός στο Δημόσιο].

Γράψαμε στη Voria.gr ότι οι γείτονές μας δεν θα εγκαταλείψουν το σχέδιο κατασκευής του "Διαδρόμου 8" [της παρα-Εγνατίας δηλαδή, από Μαύρη Θάλασσα έως Αδριατική. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, συναντήθηκε με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Παγκόσμιας Τράπεζας για να συζητήσει το μέλλον του "Διαδρόμου 8", ανταγωνιστικού της δικής μας Εγνατίας οδού.