Skip to main content

Ο ενθουσιασμός για το ΟΧΙ και το κοινό πρόβλημα Τσίπρα-Μέρκελ

Ο ενθουσιασμός για το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, το κοινό πρόβλημα Τσίπρα-Μέρκελ και το χειρότερο μνημόνιο που έρχεται εάν υπάρξει συμφωνία.

Η Γαλλία, λένε, αποδεικνύεται ο ένθερμος σύμμαχος της Ελλάδας αυτές τις ώρες. Μήπως θυμάται ο πρωθυπουργός την στιγμή που ειρωνικά αποκαλούσε τον Ολάντ, «Ολαντρέου», μέσα στα γέλια των στελεχών του περιθωριακού κομμουνιστικού κόμματος της Γαλλίας;

Ο υπερβολικός ενθουσιασμός για το «όχι» ελπίζω να μη μεταβληθεί σε κλάμα. Δεν θα φταίνε όσοι πανηγύριζαν, επειδή αμφιβάλλω αν όλοι κατάλαβαν τι είναι το «όχι». Ούτε οι συνήθεις κύκλοι -που με αντιδημοκρατικές μεθόδους στο όνομα του «προοδευτισμού»- προπηλάκισαν, διακόπτοντας και συνεδριάσεις που δεν τους άρεσε το ψήφισμα που εξέδιδαν, ούτε αυτοί έχουν καταλάβει, ότι το «όχι» με τόση μεγάλη πλειοψηφία «έδεσε» τα χέρια του Τσίπρα.

Έγραψα προχθές, ότι ένα 52% θα ήταν βολικό. Τώρα, οι μαοϊκοί του ΣΥΡΙΖΑ απαιτούν ρήξη, και δεν ξέρω πώς θα πεισθούν να δεχθούν μια συμφωνία χειρότερη από αυτήν που ακύρωσε το δημοψήφισμα, αλλά και με την  Ευρώπη να προειδοποιεί πως θα εκλάβει το «όχι» εναντίον της. Είδαμε άλλωστε το εχθρικό κλίμα που συνάντησε ο Τσίπρας.

Σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία θα κληθεί η ελληνική Βουλή να υπερψηφίσει Μνημόνιο χειρότερο απ’ ό,τι απορρίφθηκε με το δημοψήφισμα. Και μετά μού λένε ότι δεν ζούμε σε φρενοκομείο.

Η κατάληξη της υπογραφής ή όχι συμφωνίας, απ’ ό,τι φαίνεται θα εξαρτηθεί κυρίως, -αν όχι αποκλειστικά- από γεωπολιτικούς λόγους και από την πίεση που θα ασκήσουν οι ΗΠΑ, που φαίνεται ότι ενοχλούνται αφάνταστα και από την διείσδυση της Γερμανίας στα Βαλκάνια.

Πολύ φιλική μας παρουσιάζεται η Λαγκάρντ τελευταία. Διαβεβαιώσαμε τους Αμερικανούς ότι θα κόψουμε τα πάρε-δώσε με τους Ρώσους;

Θλίψη στα Σκόπια, επειδή η Μέρκελ απέφυγε να τους επισκεφθεί κατά την περιοδεία της στα Βαλκάνια. «Αποτελεί ένα κακό σημάδι για τη χώρα», λένε επιφανείς Σλάβοι των Σκοπίων. Από την άλλη πλευρά, αποθεώθηκε η Μέρκελ στα Τίρανα. Οι Αλβανοί πολιτικοί έπεισαν τους ευφυείς πολίτες τους ότι η Μέρκελ βγάζει την Ελλάδα από την Ε.Ε. και βάζει αυτούς.

Η κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης μπορεί να οδηγεί τους ισχυρούς λαθρέμπορους καυσίμους να τρίβουν τα χέρια τους, αλλά ωφελεί  τους καταναλωτές, και δεν μπορώ παρά να αναφωνήσω «ουάου».

Τσίπρας και Μέρκελ έχουν ένα κοινό πρόβλημα, και ίσως γι’ αυτό τηλεφωνιόντουσαν τακτικά. Και οι δυο προσπαθούν να βρουν τρόπους να πείσουν τις κοινοβουλευτικές ομάδες τους. Νομίζω πως αν η Μέρκελ καλέσει τον Λαφαζάνη να εξηγήσει στους Γερμανούς την έννοια του «όχι», θα της λύσει το πρόβλημα. Κατευθείαν για συνταξιοδότηση.

Στη Μυτιλήνη νέα εξέγερση λαθρομεταναστών. Αυτή τη φορά ξεσηκώθηκαν για τις τουαλέτες και κατέλαβαν δρόμο! Δεν ήταν για έλλειψη χαρτιού υγείας, αλλά επειδή τις τουαλέτες που είχαν κατασκευασθεί πριν από ενάμιση μήνα -όταν και λειτούργησε ο καταυλισμός από το δήμο Λέσβου- τις κατέστρεψαν οι ίδιοι. Πακιστανοί κατηγορούν τους Αφγανούς, και αντιστρόφως, πλακώνονται μεταξύ τους και οι τουρίστες παρακολουθούν (χωρίς εισιτήριο, κάτι είναι κι αυτό).

Ο Λαφαζάνης εξακολουθεί δική του πολιτική στα ενεργειακά. Δεν έχει καταλάβει τίποτε ακόμη. Ανέφερε τη σημασία της συμφωνίας με τη Ρωσία για τον αγωγό αερίου, που ήταν αποτέλεσμα πολλών συνομιλιών και ισχυρής πολιτικής βούλησης, όπως είπε. Ούτε καν τον επηρέασε ότι σταμάτησαν οι ρωσοτουρκικές συζητήσεις και το μέλλον του αγωγού είναι αβέβαιο. Ο Λαφαζάνης πάντως τον κατασκεύασε κιόλας.

Καλλισθένης