Skip to main content

Ο Ερντογάν απειλεί με άνοιγμα των συνόρων - Ηχηρή απάντηση Μέρκελ

Αν προχωρήσετε περαιτέρω οι συνοριακές πύλες θα ανοίξουν, προειδοποιεί ο Ερντογάν. Οι απειλές δεν οδηγούν πουθενά, απαντάει το Βερολίνο.

Να ανοίξει τις πύλες της Τουρκίας προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες απείλησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για προσωρινή διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών με την Άγκυρα.

«Αν προχωρήσετε περαιτέρω οι συνοριακές πύλες θα ανοίξουν» προειδοποίησε ο Ερντογάν απευθυνόμενος προς τις Βρυξέλλες, στη διάρκεια συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη.

«Ούτε εγώ, ούτε ο λαός μου θα επηρεαστούμε από αυτές τις στυγνές απειλές», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «δεν θα είχε σημασία ακόμη κι αν όλοι (στο Ευρωκοινοβούλιο) υπερψήφιζαν» το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται ότι ανάλογες απειλές είχε εκφράσει χθες και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, προειδοποιώντας την Ε.Ε. ότι, χωρίς τη βοήθεια της Τουρκίας, θα μπορούσε να «πλημμυρίσει» από «κύματα» προσφύγων και μεταναστών.

«Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί», είχε πει την Πέμπτη ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Είχε προηγηθεί η υπερψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του μη δεσμευτικού αιτήματος για πάγωμα των διαπραγματεύσεων εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Βερολίνο προς Άγκυρα: Οι απειλές δεν οδηγούν πουθενά

«Οι απειλές κατά της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά τη διατύπωση της απειλής από τον πρόεδρο της Τουρκίας.

«Θεωρούμε τη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως κοινή επιτυχία και τη συνέχιση της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας προς το συμφέρον όλων των πλευρών... Απειλές και από τις δύο πλευρές δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε η Ούλρικε Ντέμερ.

Η εκτόξευση των απειλών του Ερντογάν ακολουθούν την χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας ΕΕ-Τουρκίας.