Skip to main content

Ο Ερντογάν απειλεί: Θα εφαρμόσουμε σχέδιο Β ή Γ για την Κύπρο

Ο Τούρκος πρόεδρος αφήνει αόριστες απειλές για τα σχέδια της Άγκυρας, κι ενώ το ΥΠΕΞ αποκάλυψε το παρασκήνιο του ναυαγίου στην Ελβετία για το Κυπριακό

Προβληματισμό προκαλούν οι νέες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό μετά τη λήξη της συνόδου των G20 στη σκιά του νέου «ναυαγιού» στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Την ίδια ώρα που το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με μια μακροσκελή ανακοίνωσή της παρουσιάζει το παρασκήνιο των συζητήσεων και τις υπαναχωρήσεις της τουρκικής αντιπροσωπείας από τις προφορικές υποσχέσεις που έδινε όταν ήρθε η στιγμή αυτές να αποτυπωθούν και εγγράφως ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε αορίστως σε ένα σχέδιο Β ή Γ για το Κυπριακό.

Ενώ στις δηλώσεις του ξεκίνησε με τη φράση «θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα και το ίδιο περιμένουμε από όλες τις πλευρές», στη συνέχεια έσπευσε να συμπληρώσει:

«Όπως γνωρίζετε η Τουρκία είναι μια εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Αν δεν βρεθεί λύση, τότε μπορούμε να εφαρμόσουμε και το σχέδιο Β ή το σχέδιο Γ».

Το μοναδικό στοιχείο που παρουσίασε ο κ. Ερντογάν ήταν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ αλλά πρέπει να υπάρξουν νέες παράμετροι.

ΥΠΕΞ: Αυτές είναι οι σκληρές αλήθειες για το ναυάγιο στο Κυπριακό

Νωρίτερα το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε το ουσιαστικό παρασκήνιο όσων έγιναν κατά την πρόσφατη αποτυχημένη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Αφορμή για την λεπτομερή αυτή ανακοίνωση είναι οι κατηγορίες εκ μέρους του τουρκικού υπουργείου, πως η Διάσκεψη διαλύθηκε, όπως είχε διαλυθεί και εκείνη του Ιανουαρίου, εξαιτίας της αμετακίνητης στάσης του έλληνα υπουργού Νίκου Κοτζιά.

Η Τουρκία καθέτως αρνήθηκε να επιτρέψει τη γραπτή καταγραφή σειράς υποσχέσεων που είχε δώσει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, επισημαίνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως αν και κατά την συνάντηση που προηγήθηκε είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα δεχόταν την κατάργηση των ανύπαρκτων παρεμβατικών «δικαιωμάτων» που επικαλείται, κατά την διάρκεια του δείπνου αρνήθηκε κατηγορηματικά να το κάνει.

«Μόλις η Τουρκία βρέθηκε ενώπιον της πρότασης του Γενικού Γραμματέα για δεσμευτική γραπτή καταγραφή των εν δυνάμει συμβιβασμών, αναγκάστηκε να αποκαλύψει και παραδεχτεί τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις της», αναφέρει η ανακοίνωση και παραθέτοντας μερικά ακόμα αντίστοιχα παραδείγματα «αλλαγής» της στάσης της Τουρκίας καταλήγει: «Η Διάσκεψη, λοιπόν, τελείωσε με την αποκάλυψη/επιβεβαίωση των πραγματικών προθέσεων της Τουρκίας που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ».