Skip to main content

Ο Ερντογάν ρίχνει ευθύνες στην τουρκική αεροπορία για την κατάρριψη

«Ύποπτα» μηνύματα στο Twitter εντοπίζει η τουρκική εφημερίδα Sozcu: Υποστηρικτές του Ερντογάν επιρρίπτουν ευθύνες στον αρχηγό της τουρκικής αεροπορίας

Ερωτηματικά γύρω από την υπόθεση της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, εγείρει σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sozcu.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που υποστηρίζει και με εικόνες τη θέση της, το τελευταίο διάστημα λογαριασμοί στο Twitter που ανήκουν σε υποστηρικτές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στρέφουν την οργή τους προς το πρόσωπο του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, Αμπιντίν Ουνάλ, κατηγορώντας τον ευθέως για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 τον προηγούμενο μήνα. Ουσιαστικά, δηλαδή, τον κατηγορούν ότι ενέργησε αυτοβούλως και ήταν αυτός που έδωσε την εντολή (και όχι ο Ερντογάν ή ο Νταβούτογλου) στα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη να προβούν στην κατάρριψη του ρωσικού Su-24.

Σημειώνεται ότι στις 24 Νοεμβρίου οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας ανακοίνωσαν ότι μαχητικά αεροσκάφη F-16 κατέρριψαν ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24, υποστηρίζοντας ότι το αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο για 17 δευτερόλεπτα, μια αιτίαση που ακόμη και σήμερα διαψεύδεται από την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας.

Ο ισχυρισμός αυτός επαναλήφθηκε και από τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος δήλωσε ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε επειδή «δεν είχε απαντήσει στην προειδοποίησή μας», τονίζοντας μάλστα ότι η Τουρκία «έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της».

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Sozcu, μολονότι η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του βομβαρδιστικού αμέσως μετά την επίθεση, πλέον ο Πρόεδρος της Τουρκίας και άλλοι προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από το συμβάν και να επιρρίψουν τις ευθύνες στον επικεφαλής της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τη Sozcu, σε πολλούς λογαριασμούς Twitter που εκφράζουν ανοιχτά τις θέσεις του AKP, του κόμματος του Ερντογάν δηλαδή, έχουν δημοσιευθεί τις τελευταίες ημέρες tweets που επιτίθενται ευθέως στον Ουνάλ -κάποια, μάλιστα, καλώντας τον να υποβάλει την παραίτησή του.

«Ο Αμπιντίν Ουνάλ είναι υπεύθυνος για την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας», «ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας έδωσε την εντολή για την κατάρριψη του μαχητικού», αναφέρουν κάποια από αυτά τα «ύποπτα τιτιβίσματα», ενώ κάποια άλλα τον χαρακτηρίζουν ευθέως «προδότη».