Skip to main content

Ο έρπης αυξάνει κατά 4,3 φορές την πιθανότητα για εγκεφαλικό επεισόδιο

Επιστημονική έρευνα απέδειξε ότι ο ιός του έρπη σε ενήλικες αυξάνει τις πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 31%.
Επικίνδυνος για τους ενήλικες φαίνεται πως είναι ο ιός του έρπη, καθώς επιστημονική έρευνα απέδειξε ότι κινδυνεύουν κατά 31% περισσότερο από εγκεφαλικό. Σύμφωνα με την έρευνα τα ποσοστά αυξάνονται ακόμη περισσότερα όταν ο έρπης εκδηλώνεται στο δέρμα γύρω από τα μάτια.  Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο έρπης γύρω από τα μάτια έχει 4,3 φορές περισσότερεςπιθανότητες να οδηγήσει σε εγκεφαλικό σε σχέση με όσους δεν έχουν έρπη.  Η πιθανότηταεγκεφαλικού αυξάνεται μετά από κάθε εκδήλωση του έρπη, όπως επίσηςαυξάνεται ο κίνδυνος το εγκεφαλικό να οδηγήσει σε εγκεφαλικήαιμορραγία όπως τονίζουν οι ερευνητές ενώ δεν αποκλείουν και την πιθανότητα να εκδηλώσουν καρδιακά προβλήματα.

Αιτία, όπως απέδειξε η έρευνα, είναι ότι ο ιός πλήττει τα τοιχώματα τωναιμοφόρων αγγείων προκαλώντας βλάβη και φλεγμονή, που μερικές φορέςοδηγεί στο κλείσιμο των αγγείων και στην παρεμπόδιση της κυκλοφορίαςτου αίματος, γεγονός που προκαλεί εγκεφαλικό.

Η έρευνα διεξήχθη από ταϊβανέζους ερευνητές, με επικεφαλή τον δρα Τζιούν-ΧορνγκΚανγκ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ταϊπέι,  διήρκεσε 5 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε περίπου 7.700 άτομα, ηλικίας 47 ετών.  Η μελέτη δημοσιεύτηκε στοπεριοδικό "Stroke" της ΑμερικανικήςΚαρδιολογικής Εταιρίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Χριστίνα Καραμανίδου